IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната с търговски излишък през септември

Положителното търговско салдо възлиза на 2,9 млрд. евро в сравнение с дефицит от 5 млрд. евро през август

15:01 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната с търговски излишък през септември

Страните от еврозоната са реализирали излишък от търговията си с останалия свят през септември, който се оказа по-голям от пазарните очаквания и отчита повишение спрямо миналогодишните си нива.

Данните на Евростат показаха, че през септември търговското салдо става положително и възлиза на 2,9 млрд. евро в сравнение с дефицит от 5 млрд. евро през август.

Пазарните анализатори очакваха по-малък търговски излишък от 0,6 млрд. евро.

Преди една година еврозоната реализира положително търговско салдо от 1,4 млрд. евро.

Износът на стоки се увеличава с 22% на годишна база до 137,1 млрд. евро, докато вносът нараства с 21 на сто до 134,1 млрд. евро. Износът се намира с 0,6% над нивата си от август, което е вторият му поред месечен ръст, докато вносът се свива с 2,5% за същия период, което загатва за намаляване на търсенето в еврозоната.

През първите десет месеца на годината 16-те страни от еврозоната са реализирали търговски дефицит от 600 млн. евро в сравнение с излишък от 10,9 млрд. евро преди година.

Вносът на енергийни ресурси, голяма част от които еврозоната си набавя от чужбина, се е увеличил пет пъти през първите осем месеца на годината, за които са налични подробни данни.

Най-голямата икономика в еврозоната – Германия, отчита търговски излишък от 96,7 млрд. евро за периода от януари до август, което е с 12% повече спрямо миналата година.

Франция на свой ред увеличава търговския си дефицит до 40,1 млрд. евро за този период от 33,9 млрд. евро дефицит преди година. Търговският дефицит на Гърция междувременно пада до 15,6 млрд. евро в резултат от намаляването на вноса в сравнение с 19,1 млрд. евро дефицит преди година.

В Ирландия търговският излишък нараства до 27,8 млрд. евро за първите осем месеца на годината от 26 млрд. евро преди година. Засилените опасения от фалит на страната накараха ирландското правителство да заяви през уикенда, че не се нуждае от финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Еврото поевтинява с 0,4% срещу долара днес заради тревогите около ирландския държавен дълг и към 14:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3637 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още