IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъблин отхвърля помощ от ЕС, но страховете остават

Опасенията за финансите на Ирландия рефлектираха върху други от така наречените периферни икономики от еврозоната

11:43 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дъблин отхвърля помощ от ЕС, но страховете остават

Представители на ирландското правителство подчертаха в неделя, че страната им не се нуждае от финансовата подкрепа на Европейския съюз въпреки нарастващия натиск върху Дъблин да приеме помощта и да представи план за преструктуриране на банковата си система, пише Financial Times. 

Представители на ЕС водиха неформални разговори до късно през нощта в неделя, за да решат дали Ирландия се нуждае от спасителен финансов пакет преди отварянето на пазарите в понеделник, с цел да се овладее двуседмичния колапс на облигационния пазар. Разговорите не доведоха до никакво решение.

Въпреки че ирландските лидери заявиха, че страната няма да има нужда от ново финансиране до юни, опасенията за финансите й рефлектираха върху други от така наречените периферни икономики от еврозоната, предизвиквайки допълнително повишаване на доходността по правителствените им дългове.

Официално ирландското правителство подчерта за пореден път, че не води разговори с ЕС и че страната е решена да се справи с проблема сама. „Трябва да покажем ясно, че Ирландия може да устои сама и че е решена да се измъкне от финансовите трудности, в които е попаднала“, заяви ирландският министър на икономиката Бат О'Кийф.

Представители на ЕС посочиха, че, въпреки опасенията на Европейската централна банка и инвеститорите, решението трябва да бъде взето от Дъблин.

Германски официални лица категорично отрекоха слуховете, че Германия оказва натиск над ирландското правителство да приеме помощта.

Ако ЕС задейства спасителния си план, ще бъдат използвани 60 млрд. евро от фонд, контролиран от Европейската комисия. Тези средства могат да бъдат предоставени бързо, след гласуване с обикновено мнозинство от страните членки на ЕС. Дъблин обяви, че ще изчака до декември, за да представи новия си бюджет.

Спасителният пакет за 750 млрд. евро, приет от Европейския съюз, включва фонд за 440 млрд. евро, подкрепен от 16-те страни от еврозоната, чието използване обаче изисква квалифицирано мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още