IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкрутът на Ирландия е все по-вероятен според инвеститорите

51% от участвалите в анкета на Bloomberg анализатори разглеждат такъв сценарий като все по-възможен

09:36 | 12.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Банкрутът на Ирландия е все по-вероятен според инвеститорите

Мнозинството от инвеститорите по света приемат като все по-вероятен сценарий евентуален банкрут на Ирландия, показват резултатите от анкета, проведена от Bloomberg.

Инвеститорите, които по-скоро очакват Ирландия да банкрутира, са 51% от всички анкетирани. 42% от участниците пък не намират такъв сценарий за вероятен, съобщава агенцията.

Като по-притеснително може да се приеме това, че едва през юни процентът на инвеститорите, прогнозиращи банкрут на Ирландия, е бил три пъти по-нисък.

„Ирландия ще обяви банкрут в рамките на следващите 18 месеца“, смята Нед Лот от MF Global.

В момента инвеститорите оценяват вероятността от фалит на Гърция като по-висока в сравнение с тази на Ирландия. Около 71% от анкетираните очакват подобен сценарий за южните ни съседи, докато 38% смятат, че такава съдба ще сполети Португалия.

Вчера ирландските правителствени облигации регистрираха спад в цената си за 13-ти пореден ден, а доходността им се повиши с 26 базисни пункта до 8,89 на сто. Рисковата премия спрямо десетгодишните немски облигации вече е в размер на цели 646 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Краха на финасовата система е неизбежен. Достатъчно е 2-3 държави да обявът банкрут, а ефекта на доминото ще свърши останалото. Гърция, Ирландия, САЩ, Великобритания, Испания, както и много други са с небивало големи дефицити и дългове в същото време. Това е последствие от живота на кредит. Рано или късно парите трябва да се връщата което няма как да стане често пъти. Дано да греша, но все повече икономисти споделят открито подобен сценари. Тежко на тези които са свикнали да живеят на гърба на другите, когато парите станат ненужни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още