IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors с най-голямото IPO в американската история

Успехът на публичното предлагане ще помогне на компанията да се отърси от придобилото популярност прозвище "Government Motors"

10:54 | 18.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
General Motors с най-голямото IPO в американската история

General Motors Co извърши най-голямото първично публично предлагане (IPO) в американската история в сряда, като събра 20,1 млрд. долара, след като оцени акциите си в горната граница на предложения диапазон в отговор на огромния интерес от страна на инвеститорите, съобщава Ройтерс.

Като се вземе под внимание и опция, позволяваща на банката посредник да продаде повече акции на компанията през следващите дни, GM изглежда ще набере 23,1 млрд. долара и ще може да се похвали с най-голямото IPO на планетата за всички времена.

„Каква беше тази фраза, която всички повтаряха навремето? Каквото е добро за GM е добро за Америка? Добре, аз мисля, че в този случай каквото е добро за GM е добро за американските данъкоплатци“, казва Адриан Крони, инвестиционен директор на Balentine LLC.

Силният интерес към продажбата на акциите отразява огромното доверие на инвеститорите, че GM е преодоляла непопулярния епизод от юни 2009 г., когато за да избегне фалит, компанията трябваше да вземе заем от американските данъкоплатци. Инвеститорите вярват, че перспективите пред GM са за значително по-ниски разходи и по-висока печалба.

Ако всички предлагани акции бъдат продадени, държавният дял в GM ще се понижи до около 33% от 61%.

Успехът на IPO-то е добра новина за администрацията на Обама, която беше изправена пред остри критики заради спасяването на GM. То ще помогне и на компанията да се отърси от придобилото популярност прозвище "Government Motors“, илюстриращо ролята на държавата за спасяването на компанията.

„IPO-то на General Motors отбелязва повратен момент не само за една компания икона, но и за цялата американска автомобилна индустрия“, казва американският президент Барак Обама.

Акциите на GM ще започнат да се търгуват в четвъртък на борсите в Ню Йорк и Торонто, като анализаторите очакват цената им да се повиши с между 10% и 20% още през първия ден.

GM продаде 478 млн. обикновени акции по 33 долара всяка, с което набра 15,77 млрд. долара, както и 4,35 млрд. долара от преференциални акции, повече от първоначално планираните 4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nkly.todorov
преди 13 години
Аз не мисля така. По скоро всеки, който си купи акции на GM ще спечели, но в краткосрочен инвестиционен срок докато настроенията относно дружеството са още положителни, но за дългосрочен срок споделям мнението на astra.v
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
astra.v
преди 13 години
Поредната мания без покритие. Вски който си купи акции на ГМ ще загуби много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още