IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага горна граница за преките плащания за земеделие

Със сигурност предстои реформа, до лятото на 2011 г. страните от ЕС ще обмислят различни варианти за аграрния сектор

17:15 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК предлага горна граница за преките плащания за земеделие

Възможно е при реформата на общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз да бъде определена горна граница на преките плащания за аграрния сектор. Това съобщи еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош, който представи в Брюксел обща визия за сектора. Изявлението на еврокомисаря бе предавано на живо в Информационния център на ЕС в София.

За ОСП традиционно Евросъюзът отделя близо половината от бюджета си. Сегашната рамка на ОСП приключва в края на 2013 г. с изтичането на бюджетния период на ЕС. В момента фермерите от старите страни членки получават по-високи субсидии от новоприсъединилите се страни.

„Еврокомисията смята, че ОСП трябва да запази водещата си роля, но трябва да е ясно каква е добавената стойност в резултат от действието й“, каза Дачиан Чолош.

Със сигурност за новия бюджетен период 2014-2020 г. субсидирането на земеделието ще бъде реформирано, стана ясно от изявлението му.

Трябва да сме сигурни, че помощите ще отидат за активните фермери, които действително се нуждаят от тях. Дребните фермери пък трябва да бъдат стимулирани така, че да са по-пазарно ориентирани, каза Чолош.

При реформата ще се търсят равнопоставеност и баланс не само между нови и стари страни-членки, но и между отделните региони в рамките на една държава, заяви еврокомисарят.

Чолош обаче подчерта, че целта на реформата е прозрачност и еволюция, а не революция.

В отговор на журналистически въпрос той посочи, че балтийските държави, които влязоха в ЕС през 2004 г., и получават по-малко пари от старите членки, ще получат по-високи директни плащания. Те ще са сравними със средното ниво на финансиране в европейските държави.

България и Румъния са в подобно положение като последни присъединили се, но конкретно за двете държави еврокомисарят не коментира нищо.

Идеите за промяна на ОСП тепърва ще се обсъждат. Комисията ще представи официални законодателни предложения в средата на 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още