IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX се повиши в шеста поредна сесия

Интеркапитал поскъпна с още 14%, като ръстът му за последните три борсови сесии е близо 60%

14:54 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX се повиши в шеста поредна сесия

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,6% в днешната търговия на БФБ до ниво от 353,79 пункта, като от началото на седмицата е на плюс 1,5%. Индексът завършва положително вече шест поредни сесии, през които прибавя 2,8%.

Широкият BG40 нарасна с 0,9% до 111,53 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,6% до 287,47 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, отстъпи с 0,1% до 40,51 пункта.

„Днес се забеляза раздвижване в търговията с правата на Меком, които достигнаха цена от 0,051 лв. за едно право. Също така продължи положителният тренд при цените на акциите на Първа Инвестиционна Банка АД, които за една седмица се покачиха с над 10% и на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. След слабото възстановяване от преди седмица, цената на акциите на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ отново пое в негативна посока.

Очакванията за движението на българския пазар тази година отново не се сбъднаха, като SOFIX отново е сред най-губещите регионални индекси. От началото на годината показателят е загубил около 17% от стойността си. Всички чакаме прословутото възстановяване и докато го дочакаме повечето инвеститори ще избягат на чуждите пазари. Затова трябва да има нови и интересни емисии на нови компании на борсата, които да привличат вниманието на играчите на пазара.

Инвеститорите са доста скептични към нови инвестиционни предложения на българския капиталов пазар. Много е трудно да ги убедиш, че има и стабилни компании с добри резултати, които заслужават внимание“, коментира за Investor.bg Деница Кръстева*, мениджър проучвания и анализи в Експат Капитал.

Борсата днес отчете оборот от 1,359 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 721 хил. лв. Сделките с облигации бяха на стойност 611 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 26 хил. лв.

С най-голям оборот на пазара на акции бяха Корпоративна търговска банка (+6,5%) – 281 хил. лв. и Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 111 хил. лв. При други 9 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 77 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 37/32, като при 8 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (+14,3%), а с най-голям спад са книжата на И Ар Джи Капитал-3 АДСИЦ (-16,1%) и Арома (-14,5%).

За последните три сесии акциите на Интеркапитал скочиха с близо 60%, което се свързва с предположения, че пакетът на Landsbanki в дружеството е бил продаден на извънборсов пазар.

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30, най-много поскъпнаха КТБ (+6,6%), Алкомет (+4,7%) и Холдинг Пътища (+4,4%), а най-много поевтиняха БАКБ (-3,1%), Еврохолд (-2,1%) и Каолин (-2%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 38% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още