IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко понижение в покупките на нови жилища в САЩ

Цените на новите жилища паднаха до най-ниските си нива за последните седем години през октомври

17:45 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рязко понижение в покупките на нови жилища в САЩ

Продажбите на нови жилища в САЩ се понижиха рязко през октомври и паднаха близо до най-ниските си нива в исторически план, подчертавайки трудното възстановяване на пазара на недвижимо имущество в страната, който пострада тежко от ипотечната криза през 2008-2009 г.

Медианната цена, при която са се извършвали продажбите на нови жилища през октомври, е намаляла с 9,4% на годишна база до малко под 195 хил. долара през октомври. Това е най-ниското ценово ниво за последните седем години.

Активността на купувачите на нови жилища намаля силно през лятото, а през август бе отчетен най-малкият брой сключени сделки в този пазарен сегмент, откакто данните започват да се водят през 1963 г.

През октомври покупките на новопостроени жилища падат с 8,1% на месечна база до 283 хил. жилищни единици на приравнена към годишна основа база. През август те намаляха до рекордно ниското ниво от 275 хил. единици.

Продажбите на нови жилища се намират с 28,5% под миналогодишните си нива, като една от причините за това е изтичането на програмата на правителството за подпомагане на купувачите на първо жилище.

Високата безработица в САЩ и големият брой на принудително отнетите имоти са другите причини, които държат продажбите на нови жилища на ниски нива.

При сегашното предлагане и темпове на продажба трябва да минат 8,6 месеца, за да се изчерпа цялото предлагане на пазара.

Вчера стана ясно, че покупките на вече обитавани жилища в САЩ са намалели с 2,2% през октомври, след като през септември отчетоха рекорден месечен ръст от над 10%.

Активността на жилищния пазар е един от водещите индикатори за състоянието на икономиката и зависи до голяма степен от пазара на труда и лихвените равнища в страната.

Данните за покупките на нови имоти не отговориха на очакванията за увеличение до 311 хил. жилищни единици.

Продажбите на новопостроени еднофамилни къщи се увеличаваха до април, когато достигнаха 504 хил. единици благодарение на програмата на правителството за отпускане на данъчен кредит от до 8 хил. долара за купувачите на първи имот, която изтече в края на април.

Щатският долар поевтинява с 0,4% срещу еврото днес след двата поредни дни на ръст. Към 17:45 българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3411 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още