IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси поеха в различни посоки в началото на седмицата

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се е повишил с около 11% от началото на годината

11:50 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси поеха в различни посоки в началото на седмицата

Водещите борсови индекси в Азия и тихоокеанския регион поеха в различни посоки в началото на новата борсова седмица, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че икономиката на САЩ расте бавно, поради което не изключва възможността за нови финансови инжекции.

Добивните и енергийните компании се наредиха сред най-печелившите в днешната сесия, след като цените на металите се повишиха, а петролът поскъпна до близо 90 долара за барел. Акциите на японските износители междувременно поевтиняха, повлияни от поскъпването на йената срещу щатския долар и еврото, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, остава почти без промяна на ниво от 133,5 пункта. През ноември той загуби 0,6% главно заради очакванията за вдигане на лихвените проценти в Китай и военното напрежение между Северна и Южна Корея.

Според анализатори изказването на Бен Бернанке, че нови покупки на държавни облигации са възможни, е позитивен сигнал за фондовите борси, защото показва, че ликвидността във финансовата система ще остане висока, което ще подхранва притока на пари към пазарите на акции.

Въпреки това на борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,4% до 23 237,6 пункта, след като по-рано се повишаваше с 1,3%. Водещият японски индекс Nikkei 255 загуби 0,1% до 10 167,2 пункта, докато в Южна Корея Kospi се понижи с 0,2% до 1 953,64 пункта. С минимално изменение от 0,1% до 4 688,60 пункта за S&P/ASX 200 приключи и сесията в Австралия.

На положителна територия останаха тайванският индекс Taiex и Shanghai Composite в Китай, добавяйки 0,9% и 0,5 към стойността си съответно. С повишения се движат и главните индекси в Индия, Индонезия и Тайланд.

MSCI Asia Pacific се е повишил с около 11% от началото на годината в сравнение с ръст от 9,8% за широкия щатски индекс S&P 500 и 6,7% за европейския Stoxx Europe 600. Акциите в азиатския индекс се търгуват при цени, които са средно 14,5 пъти по-високи от очакваните им печалби за следващата година.

MSCI Asia Pacific нарасна с 3,5% през миналата седмица и прекрати губещата си серия от предишните три седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още