IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Покупката на повече ДЦК от Фед определено е възможна

Председателят на Федералния резерв заяви, че икономиката на САЩ расте толкова бавно, че е на ръба на устойчивия растеж

11:16 | 06.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Покупката на повече ДЦК от Фед определено е възможна

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че икономиката на САЩ расте толкова бавно, че е на ръба на устойчивия растеж, като посочи, че е възможно централната банка да увеличи покупките си на държавни ценни книжа (ДЦК), предаде Bloomberg.

В началото на ноември централната банка на САЩ реши да инжектира по този начин 600 млрд. долара в банковата система, за да стимулира банковото кредитиране и растежа.

„Не сме много далеч от нивото на растеж, под което икономиката се нуждае от външна подкрепа“, посочи Бен Бернанке в интервю, излъчено вчера от CBS. „Това е много близо до границата. Необходими са около 2,5% ръст, само за да се задържа безработицата на стабилно ниво и точно това се получава в момента“.

В интервюто Бернанке защити усилията на централната банка да подкрепи растежа на икономиката, който е толкова слаб, че през ноември броят на разкритите нови работни места нарасна незначително само с 39 хил.

Равнището на безработица в САЩ се повиши до 9,8% през ноември, връщайки се на нивата от пролетта. Тогава безработицата временно се понижи заради работните места, създадени от щатското правителство във връзка с преброяването на населението.

Според представители на опозиционната Републиканска партия обаче политиката на Федералния резерв за вливане на ликвидност е рискована, защото може да стимулира инфлацията, без да се намали високата безработица.

„При сегашната скорост на икономиката може да минат четири-пет години, преди да се върнем към по-нормални нива на безработица от около 5% до 6%“, заяви Бернанке. Покупката на повече облигации от планираното определено е възможна“, посочи още той. „Това зависи от ефикасността на програмата и от перспективите за инфлацията и икономиката.“

Според Бернанке повторна рецесия на САЩ засега „не изглежда вероятна", защото състоянието на някои сектори на икономиката като жилищния не може да се влоши повече. И все пак, един дълъг период на висока безработица може да навреди на доверието и е „основен източник на риск, който може да доведе до нов спад в икономиката“, посочи той.

„Запазването на китайската валута твърде евтина е лошо за американската икономика, защото вреди на търговията“, каза още председателят на Фед. „Това е лошо и за други нововъзникващи пазарни икономики. Това е лошо за Китай, тъй като освен всичко друго означава, Китай няма независима парична политика.“

Темпът на инфлация в САЩ се забави през тази година, като индексът на потребителските разходи, с изключване на храните и енергията, се повиши с 0,9% на годишна база през октомври, което е най-бавното му темпо за последните 50 години.

Без действие от страна на централната банка, икономиката можеше да попадне в дефлация или в период на продължителен спад на цените, заяви Бернанке. Той посочи, че е „100 процента“ убеден, че, когато е необходимо, централната банка ще овладее инфлацията и ще обърне гъвкавата си парична политика.

„Ние бяхме много, много ясни, че няма да позволим на инфлацията да се вдигне над 2%“, каза той.

"Може да увеличим лихвените проценти след 15 минути, ако се наложи," каза той. „Така че, наистина няма проблем с увеличаването на лихвените проценти и затягането на паричната политика, охлаждането на икономиката и намаляването на инфлацията в подходящия момент.“

На политиката на Федералния резерв за закупуване на държавни ценни книжа не трябва да се гледа като на печатане на пари, посочи още Бернанке.

„Количеството на парите в обращение не се променя", заяви той. "Паричното предлагане не се променя по някакъв значителен начин. Това, което правим, е да намаляваме лихвените проценти чрез покупките на държавни ценни книжа.“

Щатският долар поскъпва с 0,8% срещу еврото днес, като към 11:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3302 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Хе-хе... Някои хора май сериозно се разтревожиха, че Фед ще стопи кредитите с инфлация и се налага другарят Бернанке да уверява, че положението е под контрол и инфлация над 2% няма да има. Дали е така обаче? Американската статистика се манипулира отдавна и според ей това филмче тук ( http://***.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers ) когато Бернанке и ко. казват, че инфлацията е 4.1%, тя всъщност (измерена чрез по-старата методика) е над 11%. Т.е. политиката на Фед и САЩ се очертава като опит да се запази статуквото (вкл. на долара като световна валута) чрез скрита обезценка. И разбира се масирана медийна пропаганда. Е, на това може да се погледне като на опит за разумен компромис разпределящ тежестта на дълговете поравно между кредитори и кредитополучатели. Очаквам с интерес да видя дали ще успеят. Този компромис обаче ще изисква доста години за да стопи съществуващите дисбаланси, да не говорим пък че все още няма (като идея дори) система, която да спре трупането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още