IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешкият премиер: Никой не може да ни вкара насила в еврозоната

Присъединяването към еврозоната в момента е политическо и икономическо безумие, смята Петр Нечас

13:20 | 06.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чешкият премиер: Никой не може да ни вкара насила в еврозоната

Чехия може да отложи присъединяването си към еврозоната дотогава, докогато за страната е изгодно да запази собствената си независима валута. Това е заявил министър-председателят на страната Петр Нечас в телевизионно изказване, след като дълговата криза в еврозоната подкопа доверието към еврото.

Правителството на Чехия няма да определи дата за приемане на еврото по време на своя мандат, който приключва през 2014 г., категорично е заявил чешкият премиер, пише Bloomberg, цитирайки информация от агенция АФП.

Чехия се ангажира да въведе еврото, след като се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2004 г, но преди това правителството трябва да изпълни всички критерии за фискална и валутна стабилност, в това число да съкрати бюджетния дефицит на страната наполовина до не повече от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

„Никой не може да ни накара да влезем насила в еврозоната", заяви в Нечас на живо в дебат по Чешката държавна телевизия в Прага. "Де факто ние имаме право на изключение."

Подкрепата за единната валута намалява в Чехия и в останалите източноевропейски страни от ЕС, след като увеличаващите се бюджетни дефицити принудиха страните от еврозоната да спасяват Ирландия и Гърция.

Около 70% от чехите се противопоставят на идеята да се откажат от своята валута, което е най-високият дял, откакто проучването започва да се води преди пет години. В него са взели участие над 1 200 души в първите две седмици на септември, по данни на социологическата агенция STEM.

Гуверньорът на Полската централна банка Марек Белка каза на 2 декември, че страната не бива да бърза с приемането на еврото, докато ЕС не премахне слабостите в политическите институции и дисбалансите в икономиката, когато стабилността на общата валута ще стане възможна.

Въвеждането на еврото се предшества от изпълнение на критериите от Маастрихт и поне две години във валутния обменен механизъм (ERM II), с които да се докаже стабилността на местната валута.

„Никой не може да ни принуди да влезем в този механизъм,“ заяви Нечас в Прага. „Това зависи изцяло от нашата воля. Това е наше решение и нямаме причина да бързаме.“

Чешката крона остава почти без промяна срещу еврото днес, като едно евро се разменя срещу 24,995 крони. Чешката валута е поскъпнала с 3,4% от края на май, когато в страната се преведоха избори, след които администрацията на Нечас обеща да намали бюджетния дефицит до по-малко от 3% от БВП до 2013 г.

Съседната на Чехия Словакия се присъедини към еврозоната на 1 януари 2009 г., или 16 години след като Чехословакия изчезна от картата. Естония, друга бивша комунистическа страна, се очаква да приеме еврото на 1 януари 2011 г.

Чешкият президент Вацлав Клаус, който е известен критик на еврото, е поискал от правителството да преосмисли задължението на Чехия да се присъедини към еврозоната, тъй като валутният съюз се е променил заради спасяванията на задлъжнели страни.

„Еврозоната вече не е това, което беше през 2003 г., когато гласувахме с референдум за присъединяване към Европейския съюз“, заяви Петр Нечас. „Присъединяването към еврозоната в момента, или дори определянето на краен срок, ще бъде политическо и икономическо безумие.“

Чешката република се възстановява от най-тежката си рецесия за последните 20 години, като скоростта на възстановяване зависи до голяма степен от търсенето на чешкия износ в еврозоната, която е главен търговски партньор на страната. Износът, включително на автомобили, представлява около 70% от БВП на страната.

Според чешкия премиер икономиката на страната има полза от собствена валута, докато Чехия се опитва да намали разликата с жизнения стандарт и ценовите нива в Западна Европа, категоричен е Нечас.

БВП на глава от населението в Чехия е 80% от средния за ЕС през 2008 г., в сравнение със 116 процента в Германия, по данни на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Точно така !! Браво на чехите !! Същото трябва да последва от българия НЕЗАБАВНО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още