IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля да поиска увеличаване на капитала си

Подобна стъпка би разкрила, че ЕЦБ е притеснена от необходимостта да изкупува облигации на страни, изпитващи дългови затруднения

17:58 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ обмисля да поиска увеличаване на капитала си

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да поиска от страните от еврозоната да увеличат капитала й, за да я предпазят от потенциални загуби от закупуването на правителствени облигации, съобщава Bloomberg, позовавайки се на анонимен източник от банката.

Новите капитали ще бъдат внесени от централните банки на 16-те страни, които използват еврото и осигуряват по-голямата част от капиталовата основа на банката, възлизаща на 5,8 млрд. евро. Идеята вероятно ще бъде обсъдена на следващото заседание на борда на директорите на банката на 16 декември. 16-те страни все още не са одобрили подобно решение, посочва представителят на банката и допълва, че Германия би погледнала благосклонно на подобна стъпка.

Подобна стъпка би разкрила, че ЕЦБ е притеснена от необходимостта да изкупува облигации на страни, изпитващи дългови затруднения, като Португалия и Ирландия. До този момент ЕЦБ е придобила облигации за 72 млрд. евро. Президентът на Bundesbank Аксел Вебер се противопостави на програмата за изкупуване на ДЦК още през май, когато тя беше стартирана, като посочи рискът банката да изгуби независимостта си, ако поиска допълнително финансиране.

„Връзката между евентуалното увеличаване на капитала на банката и това, което се случва на пазара, определено е фактът, че ЕЦБ купува правителствени облигации, които не са с „ААА“ рейтинг и носят по-висок риск от германските облигации“, казва Марко Вали, главен икономист за еврозоната на UniCredit SpA в Милано.

Всяко увеличение на капитала трябва да бъде подкрепено националните централни банки със суми, пропорционални на участието им в ЕЦБ. Формулата за участието се изчислява, като се вземе под внимание населението и брутният вътрешен продукт на страната спрямо тези на Европейския съюз като цяло.

Германската Bundesbank държи 18,9% от ЕЦБ, следвана от Франция и Италия с 14,2% и 12,5% съответно. Английската централна банка и другите централни банки на страни, които не са членки на еврозоната, внасят 7% от капитала на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още