IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото с рекордно нисък курс срещу швейцарския франк

Швейцарската валута спечели от засилването на страховете за дълговата криза в Европа и се е повишила със 16% срещу еврото през тази година

20:16 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с рекордно нисък курс срещу швейцарския франк

Курсът на еврото падна до рекордно ниски нива срещу швейцарския франк от въвеждането на единната европейска валута след предупреждението на рейтинговата агенция Moody’s, че ще преразгледа оценката си за рисковия профил на испанските държавни облигации.

Вероятността за понижение на кредитния рейтинг на Испания доведе до разпродажби на евро на валутните пазари, а инвеститорите потърсиха швейцарската валута, която има свойството на убежище при засилване на опасенията за кризата с държавните дългове в Европа.

Еврото поевтиня с 0,4% до 1,2788 франка към 20:10 ч. българско време. По-рано днес еврото падна до 1,2759 франка, което е най-ниското му ниво от въвеждането на еврото през 2002 г., пише Bloomberg.

Швейцарската валута спечели от засилването на страховете за дълговата криза в Европа, като се е повишила със 16% срещу еврото през тази година.

Еврото поевтинява срещу 11 от 16-те водещи валути днес, след като Moody’s предупреди, че разходите на Испания за заздравяване на банковата система и задлъжнялостта й поставят под риск кредитния рейтинг на страната.

Щатският долар също поскъпна срещу единната валута заради опасения, че дълговата криза в еврозоната може да обхване и испанската икономика. Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута срещу тези на шест от основните търговски партньори на САЩ, нараства с 0,7% до 79,881 пункта.

Според анализатори ако еврото продължи да бъде под натиск през следващите дни, докато в Брюксел се провежда срещата на европейските лидери, посветена на избягването на кризи в бъдеще, могат да се очакват нови рекордни нива на швейцарския франк.

Търсенето на швейцарски франкове доведе и до рекордно ниски нива на британската лира от 1,5074 франка за лира по-рано днес. С намаляването на активността на валутните пазари към края на годината е възможно и движенията на валутните курсове да се изострят.

Швейцарската централна банка ще проведе последното си за тази година заседание, като се очаква лихвените проценти в страната да останат близо до нула въпреки възстановяването на икономиката на страната.

Според анализатори централната банка ще се въздържи от промени в тона на своята парична политика заради опасения да не предизвика допълнително търсене на швейцарската валута.

По-рано през тази година Швейцарската централна банка се намеси на валутните пазари, за да спре поскъпването на местната валута, но без резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още