IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза очаква над 19 млн. лв. печалба за 2010 г.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов ще отрие нова пречиствателна станция и турбина за когенерация в Свилоза АД

07:32 | 20.12.10 г.
Свилоза очаква над 19 млн. лв. печалба за 2010 г.

Нетната печалба на Свилоза АД за 2010 г. ще надвиши 19 млн. лв., въпреки непредвидения 45-дневен престой, а приходите ще се увеличат с 64% до над 105 млн. лв., съобщава Свилоза АД чрез уеб страницата си.

За деветмесечието на 2010 г. Свилоза АД реализира 21,5 млн. лв. печалба преди данъци (19,7 млн. лв. нетна печалба).

На 25 ноември дружеството прогнозира, че печалбата за 2010 г. се очаква да е 22-23 млн. лв. след загуба от 1,6 млн. лв. за октомври и нулев резултат за ноември.

Производство на целулоза вече надхвърли 100 хил. т., което представлява ръст от 47% в сравнение с периода преди кризата. Това е и най-добрият някога постиган резултат от предприятие от целулозна – хартиената промишленост на Балканите, обясняват от Свилоза.

В средата на месец ноември Свилоза АД/Свилоцел ЕАД са възстановили производството. Причините за продължителния престой са били по-ниските от бюджетираните доставки на дървесина и минималната складова наличност, недостатъчна за работа при зимни условия. От средата на месец ноември ритмичността на доставките на дървесина е била възстановена. В момента дъщерното на Свилоза АД, Свилоцел АД разполага със складови запаси от над 50 000 тона, което ще позволи на дружеството безпроблемно да работи през зимата, се посочва в съобщението.

До края на 2010 година се очаква въвеждането в експлоатация на две основни съоръжения, последен етап от многомилионната реконструкция на основните производствени мощности – Пречиствателна станция за отпадни води и Турбина за „зелена” когенерация. Продължават и преговорите с ЕБВР и НИБ за преструктуриране на задълженията на дружеството, уточняват от Свилоза.

По повод на предстоящото честване на 45 години от създаването на Свилоза АД на 23 декември 2010 г. ще бъде направено официалното въвеждане в експлоатация както на новата пречиствателна инсталация, така и на 12 MW турбина за зелена когенерация на Свилоза АД.

Официални гости на събитието ще бъдат министър – председателят на България – Бойко Борисов, областният управител на гр. Велико Търново – Пенчо Пенчев; Директор РИОСВ – Елена Григорова, кметът на гр. Свищов – Станислав Благов. Ще присъстват и членове на Съвета на директорите на Свилоза АД – Красимир Дачев, Михаил Колчев, както и изпълнителните директори на Свилоце” ЕАД - Гайдаров и Зарев.

Вижте видеозапис от пресконференцията проведена на 25 ноември 2010 г.

Снимки от производствената технология на дружеството можете да видите тук.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още