IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза: Очакваме предоговаряне на кредита към ЕБВР до края на годината

За 2010 г. печалбата на дружеството се очаква да е 22-23 млн. лв. след загуба от 1,6 млн. лв. за октомври и нулев резултат за ноември

13:14 | 25.11.10 г. 7
<p>Производственият цех на Свилоза АД за целулозни листове. Снимка: Investor.bg</p>

Производственият цех на Свилоза АД за целулозни листове. Снимка: Investor.bg

Очакваме предоговаряне на кредита към ЕБВР и Нордик банк до края на годината, каза на прескоференция днес в Свищов изпълнителният директор на Свилоза АД Михаил Колчев.

В отговор на въпрос на Investor.bg стана ясно, че собственикът на Свилоза АД Красимир Дачев в момента е в Копенхаген, за да договори преструктурирането на кредитите, които през 2009 г. не са били обслужвани.

За 2010 г. печалбата на дружеството се очаква да е 22-23 млн. лв. след загуба от 1,6 млн. лв. за октомври и нулев резултат за ноември.

Брутната заплата в завода в момента е 811 лв. месечно, което е ръст с 20% спрямо 693 лв. през 2008 г. поради повишената рентабилност, сподели Йордан Гайдарев, изпълнителен директор на Свилоцел ЕАД, дъщерно дружество на Свилоза АД. В дружеството в момента са заети 550 души.

След осъществените инвестиции за 120 млн. лв. в последните две години Свилоза АД вече използва корите от дървесината за горене и осигурява нуждите си от пара и топла вода. Преди тези кори са били изхвърляни на огромни купчини и са изгнивали.

В резултат от топлоцентралата разходите за топлоенергия са намалели 3 пъти спрямо 2007 г. въпреки увеличеното производство. Дружеството има и когенерация, произвеждаща електроенергия с мощност 10,3 Мвт, като до края на годината ще я присъедини към своята енергийна система, а впоследствие и към НЕК.

За 2010 г. е предвидено да бъдат произведени 106 хил. тона целулоза и продадени 110 хил. тона. Месечното производство е 11 хил. тона, като прогнозата е до 2014 г. да се произвеждат по 125 хил. тона при капацитет от 150 хил. тона (спрямо 55 хил. тона преди инвестициите).

Износът е с дял от 96% (Турция - 27%, Италия - 21%, Гърция - 15%, Китай - 4%).

За 2010 г. вече са закупени 370 хил. тона дървесина от вътрешния пазар и 10 хил. тона са внесени. За 2011 г. се планира внос на 80 хил. тона дървесина от Румъния, основно топола.

Преди увеличаване на капацитета направихме проучване на суровинната база, заяви Михаил Колчев. Имаме проблеми с доставките, защото няма достатъчно предлагане на пазара и през лятото имахме принудителен престой от 30-45 дни и през ноември стартирахме, без да имаме нужните резерви, обясни той.

У нас трябва да се сече минимум 7 млн. куб. м годишно при прираст с 11 млн. куб. м, докато в момента се сече по 4 млн. куб. м, каза Колчев. Ако гората не се сече, тя започва да заболява, съхне и да намалява прираста си, уточни той.

На производствената площадка имаше всички видове широколистна дървесина, включително дъб, бук, бреза, топола. По данни на Колчев 75% от нуждите се покриват от дъб, а 7% - от акация, които са от самовъзстановяващи се видове (след изсичане се самозалесяват). 45-годишните гори е нужно да се изсичат, защото те са изпълнили потенциала си. Други 10% от нуждите ни са от топола, която пък е бързорастяща, сподели Колчев.

"Не можем да сключим дългосрочен договор с никое лесничейство, можем само да купуваме малки количества от отделни търгове", каза още той, като допълни, че също така дружеството не може да купува в тонове, а само в куб. м, както и не може да купува само едра дървесина, а трябва да купува и клони, които да се сортират.

"След разширения капацитет трябва да работим с 80 000 тона складова наличност, натрупвани от февруари до юни, когато има предлагане, а няма търсене на дърва за огрев и за износ", обясни той.

Правителството трябва да има политика към местните преработватели, като не става дума за преференции, смята Колчев.

”Вторият проблем на Свилоза е свързан с възстановяване на ДДС. Свилоза и Свилоцел са експортно ориентирани и дефакто нашите клиенти не ни плащат ДДС, но ние плащаме ДДС за суровини и материали. До септември държавата ни възстановяваше редовно. Но за септември ни дължи 1,12 млн. лв. Ако не ни се плати септемврийското, ноемврийското и декемврийското ДДС, стават над 3 млн. лв., което ще е проблем за нас”, заяви Колчев.

На пресконференцията стана ясно, че са фалирали и никога няма да бъдат пуснати в експлоатация някои заводи в Скандинавия, Канада и бившия източен блок, включително в Румъния и Сърбия. Това е и една от причините за ръста в цената на целулозата с близо 100% от дъното през 2009 г. до рекордната цена през 2010 г.

Очакванията на Свилоцел АД са в бъдеще цената на целулозата да е около 500 евро за тон.

Снимки от производствената технолигия на Свилоцел ЕАД, направени преди днешната прескоференция от репортер на Investor.bg, можете да видите в галерията ни.

Презентацията от пресконференцията може да разгледате тук.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 2
1a2a3a
преди 13 години
да ама заплатите на всичките(2ма изпълнителни директора,директор завод,и незнайния брой мениджъри)вдигат брутната заплата до 811лв.(сума за получаване 641лв).на обикновените хора дават 300,и не знам как го сметна тоя ръст от 20% инжинера гайдаров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
boxera69
преди 13 години
значи тази фабрика е най-мирезната в региона, страшни мизерии отиват в дунава и се носят из въздуха на свищов,но какво от това важно е Красю и сбирщината директори и мениджъри да е на далавера,а пък и заплащането на работниците си го бива-цели 300лв.на месец(кой ти ги дава)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
rambo-roki
преди 13 години
Ръководството трябва по-добре да си прави годишния разчет.Държавната агенция по горите не са виновни , че мениджмънта не си е разчел правилно какво количество дървесина може да преработи през годината.Браво на оперативния персонал , свършиха си отлично работата благодарение на това, че са големи специалисти.Тук работят хора с дългогодишен и голям опит.Успех през 2011 година и умната с разчетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още