IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Жилищният пазар в САЩ вече е поел към ново дъно

Изтеклите данъчни облекчения намаляват търсенето, а проблемите със запорирането на ипотеки задържат предлагането високо, посочва икономистът

23:13 | 28.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Рубини: Жилищният пазар в САЩ вече е поел към ново дъно

Според известния икономист Нуриел Рубини жилищният пазар в САЩ е поел към ново дъно, съобщава CNBC.

Индексът Case Shiller Composite-20, който е най-широкият измерител за цените на жилищата в САЩ, се е понижил с 1% през октомври на месечна база, като във всичките 20 региона, обект на проучването, е регистриран спад.

„Доста ясно е, че жилищният пазар отново се насочва надолу, а степента на спад е по-силна, отколкото през предходните месеци”, е казал Рубини по повод данните.

Освен икономическия растеж, който е под потенциалния, съществуват два фактора, специфични за този пазар, които му оказват натиск.

Първият е изтичането на правителствените данъчни облекчения за купувачите на първо жилище.

„Ако погледнем индекса Case Shiller, то виждаме, че той спада всеки месец, откакто данъчните облекчения изтекоха през май. Всеки, който искаше да си купи жилище го направи най-късно през април”, посочва Рубини.

”Данъчните облекчения изместиха бъдещо търсене към настоящето и тяхното отпадане доведе до спад от 30% в продажбите на жилища”, обяснява той.

Вторият фактор, натискащ цените на жилищата е продължаващият хаос при оформянето на документите по необслужваните ипотеки и последвалото прекратяване на процеса от страна на банките, което само задълбочи същинските проблеми на жилищния пазар.

„На практика бе наложен мораториум на възбраните върху жилища с просрочени ипотеки”, смята Рубини. А началото на края на този „мораториум” означава, че е предстои по-голямо предлагане на този пазар.

„Скритите запаси от имоти, които още не са запорирани, ще се увеличат през следващата година”, очаква икономистът.

Двата фактора, взети заедно, поставят основата на сценарий, при който предлагането се увеличава, а търсенето спада, посочва той.

Рубини обаче не предвижда нова рецесия за икономиката като цяло. „Останалата част от нея се възстановява. Повечето от данните съответстват на ръст от 2,7%”, смята той.

Такъв растеж обаче все още е под потенциалния. „Това значи, че безработицата вероятно ще остане над 9%”, анализира Рубини.

Той изрежда други заплахи за икономиката, сред които дългосрочните структурни дефицити, дълговете на щатско и местно ниво, както и евентуален шок в еврозоната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Хораааааа икономиката не работи. Всички искат да харчат повече от колкото имат и мнозина смятат че като се напечатат повече пари проблемите ще се решат. Точо заради такива иномисти сме на това дередже и сме пред рецесия. Нима някой може да отрече че сме прецакани от собствените си правила, ако е лъжа защо тогава сме в това положение. В това положение сме защото е загубен баланса, кръговрата е нарушен. Предстои просто парите да се обезценят. Прочетете тези редове след 2-3г. и тогава ще ме разберете ако сега ви е трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
interest-free
преди 13 години
И като се събудиш......двта пръста в контакта, кракът ти в гърнето и правиш електролиза! Нищо лично но изказването ти прозвуча, като в най смелите мечти на соцреализма, когато беше актуален онзи виц, в който си включил хладилника в радиоточката..... ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Ако икономиката расте, както признава и Рубини, то тогава ниските цени на жилищата ще са само едни плюс в повече за американците. Да не забравяме, че крайната цел на икономиката е да прави живота на хората по-добър като стоките за тях стават все по-достъпни и евтини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още