IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар остава слабото място на щатската икономика

Цените на жилищата в големите американски градове отчетоха най-силния си спад на годишна база от началото на 2010

17:03 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар остава слабото място на щатската икономика

Жилищният пазар в САЩ, заедно с пазара на труда, продължава да бъде слабото място на американската икономика, въпреки че рецесията в страната приключи в средата на 2009 г.

Това показаха индексите на цените на жилищата в САЩ на Standard & Poor's/Case Shiller, които са едни от най-надеждните показатели за тенденциите на пазара на жилища в най-голямата икономика на света.

През октомври цените на жилищата в 20-те най-големи града в страната падат с 0,8% под нивата си през същия месец на 2009 г. Спадът се оказа много по-дълбок от прогнозираните от икономисти 0,1 на сто.

Понижението на цените на годишна база е най-силното от декември 2009 г. насам.

През септември индексът на цените на жилищните имоти отчете годишен ръст от 0,4%.

Продажните цени на имотите в САЩ вероятно ще останат под натиск и през 2011 г. заради високото ниво на безработица и втората вълна от принудително отнети жилища на пазара.

В сравнение със септември ценовите нива падат с 1%, съгласно коригираните със сезонните колебания данни на Standard & Poor's. Жилищата поевтиняват в 18 от 20-те града, включени в проучването, начело с Атланта, Чикаго и Минеаполис.

В Атланта и Маями жилищният пазар достига най-ниската си точка от началото на ипотечната криза.

Пазарът на недвижими имоти в САЩ стигна връхната си точка през юли 2006 година, като оттогава насам жилищата в 20-те най-големи града на страната са поевтинели с 30 на сто.

По-рано през този месец стана ясно, че продажбите на нови и вече обитавани жилища през ноември са се увеличили по-слабо от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още