IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния листва своя държавен компенсационен фонд за имоти с активи за €3,4 млрд.

Събитието, което се очаква от пет години, ще подобри количествено и качествено търговията на борсата в Букурещ, смятат коментатори

16:22 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния листва своя държавен компенсационен фонд за имоти с активи за €3,4 млрд.

Този месец на фондовата борса в Букурещ е планирано да стане факт дългоочакваното събитие за листването на държавния компенсационен фонд „Имоти“.

Според съобщение на фонда Румънската национална комисия за ценни книжа е одобрила проспекта на фонда, като листването е насрочено за 25 януари.

По информация на фонда той е създаден през 2005 г. от румънското правителство, за да компенсира лицата, „чиито активи бяха насилствено отчуждени от бившия комунистически режим“. По информация на мениджъра на фонда Franklin Templeton Investment Management Limited към 31 август 2010 г. неговата нетна стойност на активите бе 3,4 млрд. евро.

По листването на фонда работи консорцуим от брокери като Raiffeisen Capital Investment, в качеството си на водещ мениджър, заедно с BRD Groupe Societe Generale, ING Bank NV Amsterdam и юридическите консултанти Schoenherr si Asociatii SCA и White & Case, Pachiu SCA.

Листването на фонда бе най-очакваното събитие в началото на всяка една от предходните четири години, коментира румънското бизнес издание ZF.

 Според него фондът ще „повиши видимостта на Букурещката борса“ в региона и ще застави пазарните участници като посредници, регулатори и инвеститори да се модернизират и да повишат качеството на услугата си.

Наред с това листването ще има и количествен ефект върху борсата като повишена капитализация, фрий-флоут и стойност на сделките. Той ще привлече и повече местни и чуждестранни инвеститори.

След международен търг, проведен през 2008 г., управлението на фонда бе поверено на американската компания за инвестиционен мениджмънт Franklin Templeton Investment Management Limited, която управлява активи на обща стойност 642 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още