IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест общини са поискали да стопанисват минералните си извори

Нона Караджова подписа първите решения, с които се предоставят за управление находища на минерална вода

11:46 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Шест общини са поискали да стопанисват минералните си извори

Общо шест общини са заявили до момента в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) желание да стопанисват намиращите се на тяхна територия минерални извори, които не са концесионирани.

Първите две решения, с които на община Костенец се предоставят безвъзмездно за управление и ползване находищата на минерална вода, изключителна държавна собственост (Костенец и Момин проход), вече са подписани от министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщиха от екоминистерството.

Освен Костенец, още пет общини са подали заявления за предоставяне за управление и ползване на общо 14 находища на минерална вода, изключителна държавна собственост. Това са общините: Велинград (за находища Драгиново и Велинград-Каменица), Бургас (Бургаски минерални бани), Свищов (Свищов и Овча могила), Столична община (Овча купел, София-Център, София-Баталова воденица, София-Железница, София-Лозенец, София-Надежда, София-Свобода и София-Панчарево и Димитровград (Меричлери).

До 31 януари 2011 г. Министерството на околната среда и водите приема заявления от общините за безвъзмездно предоставяне на находища на минерална вода, изключителна държавна собственост, за управление и ползване за срок от 25 г. Кметът на съответната община подава заявлението след решение на общинския съвет.

Свободните минерални извори, от които общините могат да се възползват, са над 60 и са на територията на цялата страна. Списъкът с минерални извори беше оповестен от екоминистерството в края на миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още