IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще могат да ползват за 25 години 66 минерални находища

Екоминистерството публикува списъка с изворите, които могат да се експлоатират от местните власти

16:05 | 29.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Общините ще могат да ползват за 25 години 66 минерални находища

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е одобрила днес списък с 66 минерални извора, които могат да бъдат стопанисвани от общините за 25-годишен срок, става ясно от справка в сайта на екоминистерството.

До 31 януари 2011 г. кметовете могат да заявят интерес към намиращите се на тяхната територия извори, а в 14-дневен срок находищата ще бъдат предоставени на поискалата това община с решение на министъра.

За да се ползват от местните власти, находищата трябва да не са дадени на концесия от правителството, да не са резервен източник за питейно водоснабдяване и 51% от ресурса им да остава неоползотворен.

Общинските съвети ще могат да решават дали водата от находищата, които не са концесионирани, ще се ползва възмездно или безвъдмездно. Ако 5 г. след като бъдат дадени на общините, местните власти не намерят начин да усвояват ресурсите, находищата ще бъдат връщани за управление на съответната басейнова дирекция.

В Дунавския район за басейново управление на водите, в който влиза и София, находищата, посочени от МОСВ, са 18, в Черноморския район находищата са 10, в Източнобеломорския – 23, а в Западнобеломорския – 15.

Водата от някои находища е годна за питейна употреба, в други става за пиене, но е със завишено съдържание на флуор, а в повечето подлежи на изследване.

В столицата са посочени 8 находища, от които общината може да се възползва: в местността Баталова воденица, в селата Железница и Панчарево, както и в кварталите Надежда, Лозенец, Свобода, Овча купел и в центъра (Централна баня).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още