IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания успокоява пазарите относно банковата си система

Сумата, необходима за рекапитализиране на испанската банкова система, няма да надхвърли 20 млрд. евро, заяви финансовият министър на страната

21:52 | 24.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Испания успокоява пазарите относно банковата си система

Сумата, необходима за рекапитализиране на испанската банкова система, няма да надхвърли 20 млрд. евро, като цялата или част от нея ще дойде от финансовите пазари, заяви испанският министър на финансите Елена Салгадо, цитирана от Bloomberg.

Тя е посочила още по време на пресконференция в Мадрид, че държавата ще задължи банките капиталът им от първи ред да е поне 8%. За да изпълнят това условие, банките ще разполагат с време до есента за набиране на достатъчно капитал. Тези банки, които не успеят да се справят, ще имат достъп до спасителния държавен фонд в замяна на обикновени акции с право на глас.

По оценки на Moody’s Investors Service испанските банки може да имат нужда от най-малко 17 млрд. евро, като необходимите им средства може да достигнат 89 млрд. евро в стресови ситуации. Спестовните каси в страната например нямат достъп до финансиране от облигационните пазари заради опасенията на инвеститорите във връзка с експозициите им на стойност 181 млрд. евро към строителния сектор и недвижимите имоти.

Испанската централна банка ще обяви в края на септември становището си по въпроса кои банки имат нужда от капитал от спасителния фонд. Фондът ще приема акции само от банки, което означава че спестовните каси, които се нуждаят от средства, ще трябва да станат търговски банки, пояснява Делгадо.

Испания се опитва да убеди инвеститорите, че няма да последва Ирландия и да потърси заем от европейския спасителен фонд. Правителството на страната се опитва да намали бюджетния дефицит, който е третият по големина в еврозоната.

По думите на Салгадо тази година бюджетният дефицит на страната ще намалее до 6% от БВП от 9,3% за 2010 г. В най-лошия случай – държавният спасителен фонд да инжектира 20 млрд. евро в банките, това ще добави 2 процентни пункта към дълга на страната, в посочила тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
2008 също ни успокояваха че няма икономическа криза и проблема е само в банковата система. Всеки вижда че финасовата криза се превърна в икономическа и все повече се задълбочава. Уверяваха ни че Гърция е твърде малка за да се отрази на еврото но вече се заговори за преструкториране на дълга и. Уверяваха ни че Португалия и Испания са стабилни и няма начин да се нуждаят от помощ. Вече се заговори за някакви си 20мрд. евро за закърпване на финасовата и система. Фактите говорят че уверенията които ни дават целят единствено успокояване на пазарите. Кризата се задълбочава и това е видно от всеки. Дори развитите държави вече имат проблеми с финасите си. Така се получава когато се живее на кредит, рано или късно някой трябва да плати този дълг. 2012 наближава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още