IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ настоява минималната заплата да стане 290 лева от 1 юли

Според лидера на синдиката отказът на правителството да въздейства върху минималното възнаграждение е довел до реалния му спад с 2,3 на сто през 2010 г.

13:20 | 26.01.11 г. 1
КНСБ настоява минималната заплата да стане 290 лева от 1 юли

КНСБ настоява минималната работна заплата да стане 290 лева от 1 юли, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Организацията ще поиска в първите месеци на тази година да се състоят преговори с работодателите и кабинета за увеличаване на минималното възнаграждение, за да се възстанови покупателната способност и да се покрие прагът на бедност.

Според Димитров отказът на правителството да въздейства върху минималната работна заплата е довел до реалния й спад с 2,3 на сто през миналата година и очакван 6 процента реален спад на покупателната й способност в края на годината.

КНСБ ще поиска 7-8 процента национален индекс за минимален ръст на минималната работна заплата, като в определени сектори може и да е повече, каза лидерът на КНСБ. Според него при годишен ръст на производителността на труда около 6 процента този ръст е постижим и икономиката може и трябва да си го позволи.

Според данните на КНСБ 87 процента от стопанските субекти нямат промяна на средната заплата. Към септември миналата година 1 милион и 800 хиляди наемни работници са били със замразени заплати, а 630 хиляди от тях - с до 400 лева средна работна заплата, независимо че в предприятията им има съкращения и би трябвало заплатите да се вдигат, коментира Димитров. Само в 13 процента от предприятията има ръст на работната заплата и възнагражденията са над 1000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Я Тренчев и Димитров да поживеят 2-3 години поне с минималната заплата - да видим на колко ще вдигнат искането си след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още