IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането за бизнеса в еврозоната неочаквано се сви

Намаляването на кредитирането за бизнеса поставя под въпрос не само способността, но и желанието на европейските компании да търсят нови заеми

12:46 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише по време на Световния икономически форум в Давос. Снимка: БТА</p>

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише по време на Световния икономически форум в Давос. Снимка: БТА

Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната отбеляза неочакван спад през декември и постави под въпрос ускоряването на европейската икономика и нормалното функциониране на финансовите пазари в региона в началото на 2011 г.

Публикуваните от Европейската централна банка (ЕЦБ) данни днес показаха, че сумата на отпуснатите на фирмите в еврозоната заеми намалява с 24 млрд. евро през декември, след като през ноември кредитите за тях се увеличиха с 8 млрд. евро.

В сравнение с декември 2009 година сумата от отпуснатите на компаниите заеми намалява с 0,2 на сто.

Намаляването на кредитирането за бизнеса поставя под въпрос не само способността, но и желанието на европейските компании да търсят нови заеми, с които да финансират своите инвестиции и капиталови разходи.

За разлика от САЩ, където компаниите в повечето случаи набавят финансиране чрез фондовите борси, в Европа банките остават главен източник на паричен ресурс за фирмите.

Според някои анализатори именно ограниченото банково кредитиране в еврозоната, особено за бизнеса, е сред факторите, които забавят икономическото възстановяване на региона.

Заради по-голямото кредитиране за домакинствата банковото кредитиране за частния сектор като цяло бележи увеличение от 1,9% на годишна база през декември. Темповете на ръст обаче се забавят в сравнение с отбелязаното увеличение от 2% през ноември.

Средните прогнози на икономисти бяха за ускоряване на кредитирането до 2,2% на годишна база през декември.

Данните на ЕЦБ показаха още, че паричното предлагане, измервано чрез агрегата М3, нараства с 1,6% на годишна база през последното тримесечие на 2010 г. ЕЦБ си служи с М3 като с показател за бъдещите инфлационни тенденции. Те изглежда остават слабо изразени, защото растежът на паричното предлагане остава доста под считаните от ЕЦБ за заплаха темпове на ръст от 4,5 на сто.

Мнозинството от пазарни анализатори очакват лихвените проценти в еврозоната да останат на рекордно ниските си нива до края на тази година.

Курсът на еврото срещу долара остава почти без промяна, като към 12:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3736 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още