IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се изкачи още над тавана на ЕЦБ

Потребителските стоки в еврозоната са поскъпнали с 2,4% на годишна база през януари

13:05 | 31.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>Цените на потребителските стоки в еврозоната са се вдигнали с 2,4% за 12 месеца. Снимка: www.sxc.hu</p>

Цените на потребителските стоки в еврозоната са се вдигнали с 2,4% за 12 месеца. Снимка: www.sxc.hu

Инфлацията в 17-те страни от еврозоната продължи да се ускорява за пети пореден месец през януари и се издигна още повече над целевото ниво от 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Днешните предварителни данни на Евростат показаха, че цените на потребителските стоки в еврозоната са се вдигнали с 2,4% през последните 12 месеца, което отговори на пазарните очаквания.

Инфлацията е ускорила темповете си на ръст спрямо отчетения през декември годишен ръст на цените в размер на 2,2 на сто. Освен това инфлацията през януари е най-високата за последните 27 месеца.

Инфлационното ниво, към което ЕЦБ се стреми, е от 2% на годишна база и покачването на инфлацията може да засили натиска върху централната банка за вдигане на лихвените проценти в еврозоната.

Засилването на инфлацията през последните месеци се дължи в най-голяма степен на бързото поскъпване на енергийните суровини и храните.

Данните за инфлацията в еврозоната идват дни преди редовното месечно заседание на Управителния съвет на ЕЦБ в четвъртък, но въпреки засилването на ценовия натиск основният лихвен процент в еврозоната се очаква да остане на рекордно ниското си ниво от 1%, до което се понижи през май 2008 г.

Днешните данни на Евростат за инфлацията са предварителни, като подробности за ценовите нива по отделни страни и категории стоки и услуги се очакват в края на февруари.

Еврото поскъпва с 0,2% срещу долара в днешната сесия и към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3638 долара. През последните 12 месеца курсът на двойката EUR/USD се е понижил с близо 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
kanartikin
преди 13 години
Хубав въпрос, със ясен отговор......и все пак, ако дилемата между двете не е " ИЛИ ", защото как биха стояли нещата при1. Инфлация и рецесия2. Дали някой би настоявал да нарича инфлацията растеж, ..а това няма да е за първи пъти 3-то Тришето и преди 3г се напъваше да вдига лихвата за да овлядее инфлацията / в заради на повишените цени на горива / в зоната в резултат се отвори ножицата с долара в двойката и суровините в частност петрола изгърмяха здраво до нов връх увеличавайки още повече същата инфлация.Тогава също имаше растеж и то какъв...та според мен е по вероятно да видим И, а не ИЛИ, а тази комбинация си има и име.. както и да е..ще им взема парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Ако ЕЦБ трябва да избира между инфлация или рецесия, то работата е ясна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още