IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Железничарите предприемат стачни действия от 10 март

Напрежението ескалира заради плановете за съкращения в БДЖ и в НКЖИ

13:31 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Железничарите предприемат стачни действия от 10 март

Железничарите започват национална стачка с едночасови предупредителни действия на 10 март, а от 11 март ще е безсрочната ефективна стачка. Това беше решено на общо събрание на стачните комитети към КНСБ и КТ "Подкрепа" на Централната жп гара в София. Според решение на Националния институт за помирение и арбитраж при обявяване на ефективна стачка железниците няма да работят от 8 до 16 часа, съобщи БТА.

Напрежението ескалира заради плановете за съкращения в Холдинг Български държавни железници (БДЖ) и в Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), заради отпускането на заем от Световната банка. До 2014 г. в НКЖИ трябва да бъдат съкратени 2944 човека, а в БДЖ 2800 човека или общо 5744 да отидат на улицата, казаха председателите на железничарските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" Петър Бунев и Розен Зарков.

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров в резултат на преговорите на синдикатите със Световната банка синдикалистите са успели да намалят от 7800 на 5744 планираните съкращения, като са признати направените през 2009 и 2010 г. в НКЖИ.

Синдикатите настояват оздравяването на компанията да бъде чрез естествено оптимизиране на персонала - пенсиониране, текучество, а не съкращения. Сред мотивите за стачката са и лошите условия на труд, неизплатените ваучери за храна от 1 юли 2010 г., неосъществени социални плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още