IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради заем от СБ от 600 млн. лв. БДЖ и НКЖИ трябва да съкратят общо 5700 заети

Програмата за преструктуриране на двете дружества предвижда до 2014 г. от БДЖ да бъдат съкратени 2800 човека, а от НКЖИ - 2944

15:42 | 15.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Заради заем от СБ от 600 млн. лв. БДЖ и НКЖИ трябва да съкратят общо 5700 заети

В напреднал етап са преговорите със Световната банка (СБ) за отпускане на заем на БДЖ ЕАД и на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), стана ясно днес от думите на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев. Очаква се решението за отпускане на заема, при благоприятно приключване на преговорите, да бъде взето от борда на директорите на СБ през май.

Въпросният кредит, за който се преговаря, както вече беше обявено през декември миналата година, е в размер на до 460 млн. лв. за БДЖ и почти 140 млн. лв. инвестиционен заем за НКЖИ.

Европейската комисия (ЕК) нотифицира предложената от българските власти държавна помощ за БДЖ в размер на почти 249 млн. лв. В тази връзка преди дни правителството прие проектозакон, чрез който на БДЖ се отпуска кредит от 140 млн. лв., който ще изпълнява ролята на мостово финансиране до отпускане на заем от Световната банка. Голяма част от тези средства ще се използват за покриване на финансовите задълженията на БДЖ, вкл. и към НКЖИ.

За отпускане и на двата заема обаче се изисква да бъде изпълнена мащабна програма за преструктуриране и на двете дружества със срок 2011-2014 г., като основна част от нея е съкращаване на значителна част от персонала, с цел оптимизиране на разходите за работни заплати.

Изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов посочи, че за отпускане на заема пред дружеството е поставено условието за намаляване с 30% на разходите за работни заплати, което според разчетите изисква да бъдат съкратени по 1000 човека от работещите през тази и следващата година, а през 2013 г. и 2014 г. - по 400 човека, т.е. общо 2800 служители.

Програмата за преструктуриране в НКЖИ пък изисква да се постигне до 4 години показателя - 2,3 заети на км железен път, каза от своя страна изпълнителният директор на компанията Минчо Ламбрев. Това означава до 2014 г. да бъдат съкратени 2944 човека от НКЖИ, и то при положение, че през изминалата 2010 г. са съкратени 1026 човека.

Новите големи съкращения в НКЖИ ще започнат обаче след закупуване на цялата или част от новата техника именно със заема от 140 млн. лв., който предстои да бъде отпуснат от СБ. Въпросната модерна техника за поддържане на железния път ще замени тежкия физически труд на много работници, които ще бъдат съкратени.

И от двете компании посочиха, че в броя на освободените през следващите години влизат и хората, които ще се пенсионират, както и тези, които ще се преквалифицират. В момента продължават обсъжданията със синдикатите на предстоящите съкращения и на социалния пакет, който ще бъде предложен на освободените.

Към момента задълженията на БДЖ са около 550 млн. лв. НКЖИ има дългове от около 22 млн. лв., но дружеството има и вземания от около 100 млн. лева.

В отговор на въпрос на Investor.bg зам.-министър Кичев уточни, че средствата по заема за БДЖ, които вече са нотифицирани (одобрени) от ЕК и в бъдеще се нотифицират като позволена държавна помощ, няма да се връщат на СБ от БДЖ, а от държавата като държавен заем. Със същата сума ще се увеличи и капиталът на БДЖ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
guantanamo
преди 13 години
Някой от журналистите от Инвестор да вземе и да попита какво ще се случва с Централна Гара? Концесия, ремонт и кога ще се случва, ако ще се случва въобще нещо.Там ще има метростанция, ще има ремонтирани подлези, автогарата изглежда прилична, но Централната гара е в плачевно състояние.Гълъби, просяци и *** има, за разлика от елементарен комфорт за пътуващите.Няма стъкла.Въобще, пълна скръб.нали вече сме в ЕС, да вземет от приципила или от общината да измикслят нещо по този въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още