IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд мениджър: Първокласните имоти в Европа са надценени отново

Изключителната конкуренция в сегмента на първокласните имоти е довела до "свръхкорекция" в цените на този вид активи, коментират специалисти

16:36 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд мениджър: Първокласните имоти в Европа са надценени отново

Стабилизацията на пазара на имоти през последните месеци доведе до повишена конкуренция сред инвеститорите на пазара на имоти в Европа за все още ограничен набор от инвестиционни продукти, подходящи за покупка.

Досега инвестиционният интерес беше почти изцяло насочен към първокласните активи на най-големите пазари в Европа. През последните месеци обаче има все повече данни, че инвеститорите започват да насочват вниманието си и към второстепенни активи в търсене на по-широки възможности за инвестиции и по-висока доходност.

Доказателство за това е становище на Jones Lang LaSalle (JLL), според което инвеститорите в последно време са започнали да обръщат поглед и към инвестиции с по-висока степен на риск.

Вчера проучване на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE) пък показа, че регионът на Централна и Източна Европа, който традиционно се асоциира със сравнително по-голям риск в инвестициите в сравнение с установените световни пазари, е определен като втория по привлекателност регион за инвестиции в бизнес имоти за 2011 г.

Днес Джеймс Даркинс, управляващ директор на инвестиционната компания Henderson Global Investors коментира, цитиран от PropertyWeek, че в резултат на засиления интерес някои първокласни активи отново са надценени.

Той направи тази оценка по време на конференцията за имоти MIPIM, която се провежда в момента в Кан. Според него основният въпрос, дискутиран в сегмента, е къде да се намерят подходящите продукти за инвестиция в момента.

„Това, което виждаме, е значителна корекция на първокласните пазари в Европа“, коментира той. „Хората вероятно търсят повече второразрядни активи, но има недостиг на „точния материал“, който е на разположение за тях.“

В тази връзка той коментира, че първокласните активи в момента са подценени и при тях се наблюдава „свръхкорекция с обратен знак“.

По тази причина компанията ще се опита да намери подходящи второстепенни активи, към които да добави стойност и препозиционира на пазара, за да генерира „първокласна премия от тях“, казва той.

Даркинс казва, че поради конкуренцията и спецификите на пазара в момента инвестициите се реализират по-трудно в сравнение с преди 18 месеца, когато е било по-лесно да се намерят активи, генериращи привлекателна възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още