IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля да не удължава живота на атомните си централи

Правителството замрази за три месеца решението да се удължи експлоатационният срок на 17-те ядрени реактора в страната

18:22 | 14.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Германия обмисля да не удължава живота на атомните си централи

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи днес, че правителството замразява за три месеца решението да се удължи живота на атомните електроцентрали в страната, пише Bloomberg.

В рамките на този срок ще се извърши разследване на безопасността на ядрените реактори в страната, след като Япония бе изправена на ръба на ядрена катастрофа след земетресението на 11 март.

Съобщението дойде след призиви на опозицията в немския парламент страната да се откаже изцяло от плана за удължаването на живота на реакторите след експлозиите в японската АЕЦ във Фукушима.

В Германия ще бъде създадена независима комисия за разследване на безопасността на АЕЦ в страната. Ще се проведат и разговори с представители на ядрената индустрия за това как ще се отрази забраната на работата на 17-те ядрени реактора в страната.

Миналата година правителството на Меркел прокара решение за удължаване на живота им със средно 12 години.

След съобщението на канцлера акциите на най-голямата енергийна компания в страната E.ON се понижиха силно на борсата във Франкфурт.

Преди десетилетие германското правителство реши да закрие ядрените си реактори до 2021 г.

Меркел отново подчерта, че ядрените мощности на страната са „преходна технология” по пътя към възобновяемите енергийни източници. Правителството на Германия ще обсъди евентуално затваряне на реактори с компаниите за комунални услуги, без да се нарушава захранването на страната с електричество.

Германия не планира да строи нови атомни електроцентрали, но Ангела Меркел е на мнение, че експлоатационният срок трябва да бъде удължен, за да може страната да има достатъчно време, за да премине към възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
аз не виждам смисъл то АЕЦ. За държава като нашата с такова малко потребление един АЕЦ и 3 ТЕЦА и стигат. а ВЕИ -тата стават все по ефективни, и държавата ни е идеална за строене. Въпроса е че тук всичко е скъпо и се прави неефективно и това много усложнява нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgf
преди 13 години
Тази статия показва, че строежът на АЕЦ Белене е нежелан в ЕС. А какво ще направи българското правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още