IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обяви извънредно положение в още една ядрена централа

Властите успокояват, че не се очаква значителен ефект върху здравето на хората

18:09 | 13.03.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Япония обяви извънредно положение в още една ядрена централа

Ядрената криза в Япония продължава да се усложнява, като днес властите са обявили извънредно положение в още една централа – тази в Онагава. Причината за това са високите нива на радиация, измерени около ядрената централа.

Инфоемацията е на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), според която в района на централата нивата на радиоактивност са силно занижени. В момента се уточняват причините за това, но според Япония и трите реактора на централата в Онагава са под контрол, пише CNBC.

Японските власти съобщават още, че опитите за охлаждане на третия реактор на АЕЦ Фукушима са се провалили. За охлаждането на първия реактор пък е била използвана морска вода. Това е доста крайна мярка, тъй като морската вода предизвиква корозия и се използва само в изключително тежки ситуации.

По-рано днес говорител на правителството предупреди, че може да се стигне до експлозия в трети блок на АЕЦ Фукушима. „С риск да предизвикаме опасения сред обществото, не можем да изключим възможността от експлозия. Ако такава има, то не се очаква тя да причини значително влияние върху здравето на хората”, посочва той.

Повече от 170 хил. души са били евакуирани заради проблемите с японските ядрени централи.

Ситуацията в Страната на изгряващото слънце продължава да бъде много тежка. В близките три денонощия в Япония може да се случат нови земетресения с магнитуд поне 7. Рискът е 70 на сто, твърдят експерти от националната метеорологична служба на Япония, цитирани от ИТАР-ТАСС.

По техни данни, огнищата на повечето трусове, разтърсващи архипелага от две денонощия, са разположени в Тихия океан, на изток от североизточното крайбрежие на о-в Хоншу.

Досегашните наблюдения сочат, че за подобни земетресения са характерни продължителни серии от подземни тласъци, посочват експертите.

През последните две денонощия в Япония са регистрирани над 300 труса с магнитуд от 3 до 7 по скалата на Рихтер.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
Обаче има и надежда, защото ако българина излезе от България - повечето пъти успява да се реализира. Само трябва някак си да направим, така че и в България да успеем да се реализираме. Имаме и едно странно качество - инатът, ако успеем да го впрегнем да работи за нас ще е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
Знаеш ли, че хората във всяка държава говорят така ? За Сърбите, испанците, американците, китайците и т.н. тяхната дуржава е най-хубава и е райско кътче. Да си поговорим ли и за "непреклоинената глава" - особено последното робство - турското ни е нанесло такива поражение на психиката и манталитета, че няма много скоро да се избавим от това влияние. А и последните 50 години също много зле са се отразили на народопсихологията, няма други държави, в който Андрешко да е национален герой и да има поговорки от типа "учи мамо, че да не работиш" и т.н. Лесно е сега да плюем по държавата, ама повечето българи всекидневно я лъжат. Всеки гледа да се измъкне я от някой данък, я да позаобиколи някой закон, да поскрие доход и т.н. Обаче като се чуе, че някой се оплаква веднага намира съпричастници, а когато някой успява - веднага се намират врагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 13 години
абсолютно си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
rosybabe
преди 13 години
Аз не завиждам нито на Германците нито на Японците. Хора защо смятате че щастието се състои в това колко пари изкарва или каква кола кара или колко му е голамо жилището. Ние сме много по-богати от тях и скоро ще го видите. Имаме най-прекнаното късче земя и народ който е запазил духа си и не е свалил глава нито пред гърци, римляни, турци и т.н. Ние сме това което сме заради всичко това. Ние не сме като тях и скоро тези нации ще ни се прекланят и ще ни уважават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Като гледам - при нас доста управляващи идат от Русия - и като националности, и като обучение....Не е Марс, по-зле е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
inokentii
преди 13 години
аз пък бих казал, че всеки народ си заслужава управляващите.Че откъде идват тези управляващи? От Марс ли?! Не! Идват от същия народ и са представителна извадка и на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
hellwitch
преди 13 години
Да ориенталския манталитет, който е насаждан 500 години + 50 години комунизъм(живеене на чужд гръб) водят до тук.Основни действащи лица са ДС - да ама точно собствената си държава предадоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
aristotel
преди 13 години
Двете нации на които се възхищавам са германия и Япония. От 2 Световна война те бяха СМАЗАНИ в пълния смисъл (икономически, политически, социално и т.н.) И с добри правителства достигнаха до най-добрите икономики в света. И забележете ДОБРИ, патриотични ПРАВИТЕЛСТВА. Да се говори за ЦЯЛ народ, нация, че е мързелива е ПЪЛНА ГЛУПОСТ. А с БЪЛГАРИЯ ??? "РИБАТА мирише от главата" Народа е ОБЕЗВЕРЕН от 20 г. ГРАБЕЖ, пълна корубция в съдебната, изпълнителната и заКОНодателната влас. ПЪЛНА имитация на функциониране на ДРЪЖАВА. Няма нито един да каже другари, господа пърите са откраднати затова от утре заплатата ще бъде 500 лв. пенсията 250 лв и това в продължение на 5 г. За да осигурим добрия живот на нашите ДЕЦА (не техните КРАЙнонуждаещи се деца) а младото поколение надеждата на българиския народ уви няма мъже в тази келява държава има само ЛИЦЕМЕРИ и фолкманекенки и т.н.Защото живеем в помийните ямизахвърлени без съвест и срам,от тез що зоват се човеци,а нямат човешкия плам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още