IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Монокрусос: Очаквам през 2011 кредитният рейтинг на България да бъде повишен

Износът на стоки с ниска добавена стойност е проблем и за Гърция, Румъния и други страни

07:47 | 23.03.11 г.
<p>Платон Монокрусос. <i>Снимка: Юробанк И Еф Джи<br />
</i></p>

Платон Монокрусос. Снимка: Юробанк И Еф Джи

Д-р Платон Монокрусос е помощник генерален-мениджър и ръководител на отдел „Изследване на финансовите пазари“ в И Еф Джи Юробанк Ергасиас в Атина.

Преди да се присъедини към екипа на И Еф Джи Юробанк Ергасиас, Монокрусос заема ключови позиции в няколко водещи финансови институции, сред които ABN AMRO и Bank of America. Той има бакалавърска степен по „Теория на математиката“, както и две магистърски степени в специалностите „Икономика“ и „Бизнес администрация“.

През последните няколко години Монокрусос е бил гост лектор в многобройни икономически форуми както в Атина, така и в други европейски градове. Негови изказвания са цитирани в различни местни и международни финансови издания и информационни агенции.

- Г-н Монокрусос, и през януари 2011 г. банките майки изтеглят финансиране от България, тъй като населението спестява, а не търси кредити. Очаквате ли тази тенденция да се промени?

Предполагам, че като цяло банките майки, както гръцки, така и италиански или австрийски, ще бъдат по-консервативни спрямо периода преди кризата.

- Ще остане ли България нетен спестител, какъвто е в последната година?

Скоро няма да видим кредитния бум отпреди кризата. Както в България, така и в Полша, Румъния и т.н. ще има период на деливъридж (намаляване на дела на кредитирането). Ще се наложи да има нагласяне към новата действителност.

- През януари 2011 г. българският износ се увеличи със 72% и имаме положителен търговски баланс за едва втори месец от 11 години. Мнозина обаче казват, че това се дължи на стоки с ниска добавена стойност и не е добра новина. Какво мислите вие?

През 2010 г. ръстът на износа е с 33% и това е много окуражително. Голяма част от ръста е за страните в региона. Трябва да се премине към икономика, основана на производство. Другите икономики, като например Гърция и Румъния, също срещат проблема с производство на продукти с ниска добавена стойност. Трябва да се работи върху изграждане на производства с по-голяма добавена стойност.

- Одобрявате ли пакта за стабилност, предложен от финансовия министър?

Фискалната позиция трябва да остане стабилна, да се стабилизира фискалният дефицит. 2010 г. беше по-добра като изпълнение спрямо заложеното в закона за бюджета, за 2011 г. се очаква още по-нисък дефицит, което е много добро спрямо околните страни. Това е особено по-важно за България предвид валутния борд. Много важно е, че страни като България и Гърция имат демографски проблеми със застаряването на населението, и трябва да се преструктурира пенсионната система. Турция например няма този проблем, защото там има голям дял на младите хора.

- Трябва ли да се направи пенсионна реформа, в частност увеличаване на възрастта за пенсиониране?

Социалните реформи са винаги чувствителни, като например доведоха до бунтове в Гърция. Те са, разбира се, трудни за обясняване, но са необходими в средносрочен план и мисля, че това или следващото правителство трябва да ги направи. Това е и мнението на МВФ.

- Кога очаквате подобрение на кредитния рейтинг на България?

Сега рейтингът на България е с позитивна перспектива и очаквам през 2011 г. той да бъде повишен. Това ще направи атрактивно издаването на еврооблигации.

- Смятате ли, че пазарите гледат на България по-негативно, отколкото би трябвало?

CDS в региона, включително на Турция, Унгария и други страни, намаляха в последните месеци и мисля, че отразяват точно реалностите.

- Какво не трябва да прави правителството в макроикономически план?

Фискално отпускане би било грешка. Например повишаване на заплати, пенсии и разходи заради изборите не трябва да се допуска.

- Можем ли да си позволим 3% бюджетен дефицит?

По принцип по-малкият е по-добър. Разбира се, вашият е по-нисък спрямо другите страни в региона. Държавният ви дълг е малък, което е добре. Но трябва да се работи за реализиране на подобряващ се баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още