IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saab: Китай е голям и спасение дебне отвсякъде

Youngman Lotus Automobile е вторият азиатски партньор, с включването на когото шведската компания вероятно окончателно ще избегне фалита

14:49 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Виктор Мюлер по време на подписването на споразумението с Pangda в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Виктор Мюлер по време на подписването на споразумението с Pangda в Пекин. Снимка: Ройтерс 

Китай е голям и спасение дебне отвсякъде. Очевидно така смята шведският автомобилен концерн Saab, който представи втори китайски инвеститор. Компанията е подписала предварителен договор с китайския концерн Youngman Lotus Automobile за придобиването на 29,9% от компанията майка Spyker Cars.

Както заяви говорителят на Spyker Виктор Мюлер, китайският инвеститор е готов да плати 136 млн. евро за пакета акции. По този начин намиращият се в тежко финансово положение шведски концерн ще има втори китайски "спасител".

Преди това китайският дилър на автомобили Pangda инжектира в компанията 109 млн. евро срещу 24% от акциите й, а фирмите ще създадат съвместна компания с дялово участие 50 на 50 процента за автомобилите Saab в Китай. Курсът на акциите на Spyker на борсата в Амстердам се повиши с 18%, писа Handelsblatt. 

"Напълно убедени сме, че Youngman разполага с качеството, от което се нуждае производството на колите с марка Saab“, заяви Мюлер. Новото споразумение трябва да бъде одобрено и от китайските власти. "Няма официално разписание за това", заяви говорителка на Saab. 

Междувременно производството в основния завод на концерна в Тролхетан е замразено. То няма да бъде възобновено и през тази седмица. Едва в края на май производството тръгна след седемседмично прекъсване. Само няколко дни по-късно обаче отново беше преустановено, защото се оказа, че в складовете липсват важни части.

Спиранията са в резултат на голям проблем в ликвидността на Saab. Продаденото през 2010 от General Motors на Spyker предприятие страда от липса на финансови средства. След сделката Saab натрупа дългове за над 100 млн. евро и не можеше да плаща своевременно сметките на доставчиците си. Те, от своя страна, предпочетоха временно да преустановят доставките на някои от най-важните части.

За Saab работят 4000 души в Швеция, повечето в завода й в югозападния град Тролхетан. За подизпълнителите й обаче работят около 25 хил. души. General Motors пое пълния контрол над Saab през 2000 г., припомня DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още