IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 млн. лв. дължи правителството на бизнеса към края на май

Част от забавените плащания са по проекти и договори, за които текат проверки или се води досъдебно производство

13:58 | 01.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Над 200 млн. лв. дължи правителството на бизнеса към края на май

Неразплатените или просрочени задължения на държавата към бизнеса възлизат на 206,5 млн. лв. към края на май 2011 г. Дълговете на администрацията към доставчици или изпълнители са намалели с над 400 млн. лв. спрямо 31 декември 2009 г. Това съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на финансите Симеон Дянков, предаде БТА.

„Още към края на миналата година почти всички държавни ведомства бяха разплатили просрочените си задължения към бизнеса, без Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и МВР,  чиито просрочия към онзи период са били по-големи“, отбеляза Дянков.

Голяма част от просрочените задължения са по проекти и договори, за  които се извършват проверки или се води досъдебно производство.

Дянков даде като пример проекта за корекцията на река Арда в Кърджали, забавеното плащане по който достига 24 млн. лв. или 12% от всички дължими средства към бизнеса.

Друга част от просрочените задължения са по международни договори за доставка на специална продукция, сключени от Министерството на отбраната, като за тях се водят преговори за намаляване на цената и количеството на доставяната продукция, информира Дянков.

Последната част от просрочията са към фирми-доставчици, които не са предприели действия да уредят своите вземания през 2010 г. чрез механизма, предоставен от правителството чрез Българската банка за развитие.

Невъзстановеният ДДС към края на май 2011 г. е 290 млн. лв., като в част от случаите има издадени заповеди за ревизия или пък са издадени заповеди за спиране на сроковете за възстановяване, допълни финансовият министър. Той допълни, че към 30 юни 2011 г. в Агенция "Митници" няма невъзстановен акциз.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Така трябва да се действа! Бавене докато инфлацията им изяде парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още