IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юли

07:35 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 юли

Европа усилва натиска за по-евтин роуминг

в. Дневник

Европейската комисия ще удължи с две години срока, в който принудително ще сваля цените на роуминга в ЕС, съобщи комисарят по цифровите технологии Нели Круз. Плановете бяха това да става до 2012 г. паралелно с доброволното им понижение от страна на операторите под наложения им таван. От комисията обаче виждат, че това не се случва, и затова Нели Круз предлага да се удължи срокът на регулация.

Целта е цените на националните разговори и изходящите обаждания в роуминг да се изравнят до 2015 г., както е записано в Европейския цифров проект. Плановете на комисията са дотогава максималната цена на минута изходящ разговор в роуминг да бъде не повече от 24 цента без ДДС спрямо 35 в момента.

Лекари и фирми си обещаха да не се подкупват

в. Дневник

Съюзът на българските медицински специалисти подписа вчера Етичния кодекс на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Това означава, че медиците се задължават да спазват правила в общуването, но само с тези фирми. Кодексът е задължителен само за членовете на асоциацията, които а 24, но сред тях са най-големите световни фармацевтични компании.

Целта на кодекса е да ограничи опитите за корумпиране на лекарите. Например документът забранява семинари в курорти, дълги платени почивки за поканените доктори, разходи за развлечения. Затова пък научните лекции трябва да са минимум 6 часа.

Ведомства влязоха в лют спор имало ли е измами по САПАРД

в. Сега

Сериозен спор се разгоря вчера между фонд "Земеделие" и агроминистерството дали са извършвани измами по програма САПАРД, заради които Брюксел замрази европари за нашите фермери. "Над 90% от фирмите, които са вписани в книгата на длъжниците на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) нямат открити нарушения". Това се казва в съобщение на земеделското министерство, че е заявил шефът на фонда Румен Порожанов на среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Два часа по-късно ДФЗ, който се ръководи от Порожанов по препоръка на финансовия министър Симеон Дянков, изпрати коренно противоположно съобщение. От него става ясно, че в бъдеще от "черния списък" ще се вадят фирми, но само "в случаите на приключил триинстанционен контрол по наказателните производства, при който не е установена нередност в рамките на производствата".

ГЕРБ препоръчва депутатите да станат фирми

в. Сега

Депутатите нямат никакво намерение да се отказват от безотчетните представителни пари, но притиснати от общественото мнение, търсят начин да ги легализират. Най-новата идея на управляващите е народните представители да се регистрират като фирми и да плащат на своите сътрудници като обикновени работодатели.

В момента депутатите, които използват сътрудници, плащат на ръка и без никакви документи. Това означава, че тези суми не се облагат с никакви данъци, не се плащат осигуровки и не се отчитат пред данъчните, нито се внасят пари в НОИ.

Гръцките дини вдигнаха на протест земеделци от Любимец

в. Новинар

Производителите на дини от Любимец излязоха на протест срещу дъмпинговия внос от съседна Гърция. Гръцките дини сриват цените на нашето производство, жалват се те.

Протестиращите настояват за засилен митнически контрол и за внасяне на ДДС върху гръцката стока в хазната. Те смятат, че ако вносителите плащат налога, това ще оскъпи продукцията им, което ще направи нашата по-предпочитана. Родните производители обясняват по-ниските цени на вноса с пъти по-големите земеделски субсидии, които получават гръцките им колеги.

Плащаме “Гражданска” с кредит или на вноски

в. Стандарт

Застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се плаща чрез различни банкови инструменти, включително кредит или на четири вноски. Тези два варианта обсъждаха депутатите от икономическата комисия към парламента като приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането. Депутатите от ГЕРБ скочиха срещу предложението за еднократна вноска на застраховката и обясниха, че така ще затруднят потребителите.

От финансовото министерство защитиха текста, като коментираха, че ще се повиши събираемостта. Освен това при всяко заснето от камера нарушение, което извършат оттук нататък водачите, колата им автоматично ще се проверява и за сключена "Гражданска отговорност". Неизрядните шофьори ще отнасят и допълнителна глоба, освен за превишена скорост например.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още