IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На първо четене мина законопроектът за колективните инвестиционни схеми

Той предвижда дейността на КИС да се обособи самостоятелно, като се отдели от Закона за публичното предлагане на ценни книжа

14:43 | 13.07.11 г.
На първо четене мина законопроектът за колективните инвестиционни схеми

Законопроектът за дейността на колективните инвестиционни схеми (КИС) и на други предприятия за колективно инвестиране беше приет на първо четене от парламента, съобщи БТА.

С проекта, внесен от правителството, уредбата на дейността на КИС се обособява самостоятелно и се отделя от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

Законопроектът въвежда разпоредби, разширяващи възможностите за извършване на дейност от управляващите дружества в Европейския съюз въз основа на "единен паспорт". По този начин управляващо дружество от друга държава от ЕС може да получи разрешение да управлява колективна инвестиционна схема с български произход.

Допуска се също управляващо дружество, получило лиценз от Комисия за финансов надзор (КФН) у нас, да има възможност да управлява инвестиционна схема с произход от друга държава на ЕС.

Законопроектът разрешава, независимо от правната им форма, всички колективни инвестиционни схеми да се преобразуват. Регламентирано е и взаимодействието между компетентните органи на държавите от ЕС за осъществяването на ефективен надзор.

Предвижда се да бъдат разширени възможностите на колективна инвестиционна схема, чиято държава по произход е България, да инвестира до 100% в държавни ценни книжа, които отговарят на определени условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още