IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на бизнес имоти в столицата остават стабилни през тримесечието

Наемите на търговските улици в София остават без промяна както на тримесечна, така и на годишна база

11:37 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Unibail-Rodamco</p>

Снимка: Unibail-Rodamco

Наемите на бизнес имотите в София останаха стабилни през второто тримесечие на 2011 г., като всички сегменти на пазара завършиха периода без промяна.

Според информация на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE) столицата се присъедини към растящ брой пазари в Европа, Близкия Изток и Африка, които започнаха да отчитат стабилизация в наемните нива.

Стабилизацията започна още през изминалите тримесечия, като наемите на търговските улици в София остават без промяна както на тримесечна, така и на годишна база и за първокласните площи сега са средно 40 евро на кв. м на месец.

Офис наемите в най-горния сегмент отчитат 3,45% спад в сравнение с година по-рано и към края на второто тримесечие са на нива от 14 евро на кв. м на месец.

Годишен спад отбелязват и индустриалните наеми, които се движат около 4 евро на кв. м.

Без промяна остава доходността в търговския и индустриалния сегменти за тримесечието - съответно на нива от 8% и 11,5%. Свиване на доходността регистрират единствено офисите, при които тя се е понижила с 15 пункта за периода, достигайки 9,35% - по-високо от Сърбия и Южна Африка.

На фона на всеобщата стабилизация някои пазари регистрираха силни ръстове през второто тримесечие. Сред тях се открояват Скандинавските страни, които заедно с Москва и някои пазари в Южна Африка отчитат повишения около и над 10% в наемите.

Отделни пазари, сред които Ирландия, Испания и Италия, все още отчитат леки понижения за някои видове наеми.

Дори Гърция, чийто пазар за имоти бе сериозно засегнат от кризата с държавния дълг, и която през първото тримесечие отчете двуцифрени спадове в някои сегменти, започва да се стабилизира. Наемите и в трите сегмента остават без промяна през второто тримесечие, сочат данните на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още