IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери отчитат спад в дела на свободните офис в София

Делът на празните офиси в столицата се е свил до 24% към края на второто тримесечие, сочи доклад

15:58 | 11.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

За първи път през последните три години сме свидетели на ръст в процента на заетите офис площи в София, като делът на свободните площи през второто тримесечие на 2011 спада до 24% от 25,5%, сравнено с края на първото тримесечие на годината. Това се казва в последния доклад на консултантската компания MBL CBRE.

В абсолютни стойности празните офиси са намалели с над 20 хил. кв. м за периода. Това се дължи на увеличения брой и обем сключени сделки, както и на намалелия брой новозавършени сгради, казват от компанията.

За сравнение, по данни на Colliers International, с които Investor.bg разполага, към средата на 2011 г. свободните офис площи в столицата са 26% от общото предлагане на пазара, или 356 хил. кв. м. По информация на Forton International към края на март 2011 г. делът на незаетите офиси в София бе 31%.

Най-голям брой незаети офиси продължава да има в периферията на столицата – приблизително 26%, сочи докладът на MBL CBRE.  В централната част свободните офиси са почти двойно по-малко – 13,9%.

Общият обем нетно усвоени клас А и В офиси площи достигна 25 500 кв. м, като за полугодието общата квадратура е 30 800 кв. м, сравнено с 57 500 кв. м за първата половина на 2010 г.

Новите офис сгради, въведени в експлоатация, са едва 5700 кв. м – най-ниската стойност от второто тримесечие на 2008 г. насам.

Същевременно общият брой модерни клас А и В площи в столицата достигна над 1,411 млн. кв. м – увеличение с 13% на годишна база.

Допълнителни 306 хил. кв. м са в процес на строителство, като замразените офис проекти са малко над 189 хил. кв. м.

Наемните нива за клас А офис площи се запазват в интервала 10-16 евро на кв. м месечно, в зависимост от местоположението и характеристиките на офис сградата. При клас В офиси се наблюдава минимален спад спрямо предходното тримесечие, като наемите са в рамките на 6-8 евро на кв. м на месец.

През 2011 г. от компанията не очакват стартиране на нови мащабни проекти за офис площи, като „пропастта“ между предлагането и търсенето на офис площи вече спира да се разтваря.

Същевременно очакваме наемните нива са да се стабилизират през втората половина на 2011 г., се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
stoian777
преди 12 години
Това е поредната брокерска лъжа и маниполация. Вие БГ брокерите и БГ бизнесмените сте най-голямата излъгация на БГ прехода. Абсолютни аматиори и некадърници....Срам, срам, срам и позор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още