IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в големите американски градове са паднали с 4,5% за година

Голямото количество лоши ипотечни кредити и неустойчивото търсене няма да позволи на цените да се повишат през тази година, пише Bloomberg

18:10 | 26.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в големите американски градове са паднали с 4,5% за година

За 12-те месеца до края на май цените на жилищата в 20-те основни щатски мегаполиса са претърпели най-резкия спад за последните 18 месеца, илюстрирайки тежкото състояние на пазара на недвижими имоти в САЩ, пише Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller на цените на недвижими имоти в 20-те мегаполиса е паднал с 4,5% спрямо май 2010 г. Спадът съвпада с прогнозата на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Голямото количество лоши ипотечни кредити и неустойчивото търсене няма да позволи на цените да се повишат през тази година, което от своя страна ще обезкуражи изграждането на нови жилища и ще забави възстановяването на пазара. Понижаващите се цени на недвижимите имоти и безработицата от 9,2% се отразяват негативно на потреблението, което поддържа 70% от американската икономика.

„Цените на жилищата все още не са достигнали дъното“, казва Джон Хърман, стратег на State Street Global Markets LLC в Бостън. „Купувачите са все по-внимателни. Притеснително е и нивото на безработицата и несигурността около икономическата перспектива“.

Индексът за 12-те месеца до края на април е ревизиран в негативна посока до спад от 4,2% от първоначално обявените 4%.

Спрямо предходния месец цените на жилищата през май бележат ръст от 0,4%.

Годишният спад на цените на жилищата в Ню Йорк е 3,23%, в Бостън - 3,19%, в Чикаго - 8,11%, в Лос Анджелис - 3,21%, в Сан Франциско - 5,44% и в Сиатъл - 6,99%.

Най-силен е спадът в Минеаполис – 11,71%, докато Вашингтон е единственият от 20-те града, където цените на недвижимите имоти бележат ръст на годишна база – 1,27%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още