IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят професионални стандарти за 140 длъжности в няколко икономически сектора

Предстои въвеждането на компетентностни стандарти за над 400 длъжности в 20 икономически сектора до 2013 г., уточняват от Българската стопанска камара

13:18 | 29.07.11 г.
Готвят професионални стандарти за 140 длъжности в няколко икономически сектора

Професионални стандарти за 140 ключови длъжности в електрониката, електротехниката, туризма, металургията, мебелната промишленост, производството на храни и машини ще подготви Българската стопанска камара (БСК), заедно с 5 от водещите компании за управление на човешките ресурси, съобщиха от стопанската камара.

„Ключовите длъжности са стратегически важни, защото се очаква от тях да повишат производителността и конкурентоспособността на секторите“, коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите.

Специалистите по управлението на човешките ресурси, заедно с браншовите камари и създадените за процеса на изготвянето на компетентностни модели специални секторни консултативни съвети, първо ще направят проучване на секторни консултативни съвети. След това, на тази база, ще бъдат подготвени секторните професионални стандарти.

С въвеждането на стандартите ще се определи точно необходимата образователна степен за заемането на дадена длъжност. Ще се знае още какъв опит, знания и умения трябва да имат работниците и служителите, за да практикуват успешно дадена професия.

С въвеждането на компетентностни стандарти в икономическите сектори ще се улесни развитието на умения, гъвкавостта и адаптивността на работната сила, смятат от БСК. Освен това, разходите за обучение и подбор на служители ще бъдат много по-ефективни, а държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация ще се приближат до професионалните стандарти и до реалните потребности на пазара.

Стандартите за професиите и длъжностите ще бъдат съобразени с уменията, изисквани на европейския пазар на труда, допълни Томчо Томов. Така българските специалисти ще могат да работят на същите позиции в европейската икономика, поясняи той.

Предстои въвеждането на компетентностни стандарти за над 400 длъжности в 20 икономически сектора до 2013 г., уточняват от стопанската камара. Те се разработват по проект „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

Също по този проект се изгражда и онлайн базирана информационна система, включваща секторни модели и каталози с компетенции, длъжностни профили, електронна платформа за е-обучение и оценяване, платформа за анализи на пазара на труда, ресурсен каталог за развитие.

В рамките на проекта се очаква още да се подпомогне професионалното ориентиране, признаването на знания и умения, които са придобити в живота и практиката на хората, за които не е задължително да са част от формалното образование, допълват от БСК. Ще бъдат обучени и сертифицирани над 200 оценители на компетенции. Около 2000 ръководители на екипи и мениджъри ще бъдат консултирани по процесите, свързани с внедряване на компетентностния подход в управлението на човешките ресурси и оценката на трудовото представяне на техните служители.

Специалистите на БСК ще работят и за въвеждането на електронен паспорт на уменията, който ще удостоверява нивото на придобитите и оценени в практиката умения и ще изпълнява ролята на виртуално портфолио, документиращо качествата на кандидатите за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още