IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 30% намаляха кандидатите по обявите за работа

През юли работодателите търсеха програмисти, инженери, медицински представители и специалисти в строителството

13:32 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Програмистите, инженерите и медицинските представители бяха едни от най-търсените кадри през юли, показа проучване на Investor.bg сред водещи компании за подбор на персонал. Изненадващо се появиха и обяви за специалисти в строителството. Хотелиерите са попълнили свободните работни места по Черноморието и в сектора на туризма обявите са по-малко, в сравнение с предходните месеци.

С 30% намаляха кандидатите по обявите за работа през юли заради отпускарския сезон, заявиха от Horizons. От там посочиха, че през летните месеци интензитетът на някои от проектите намалява и времето за назначаване на хора на вакантни позиции расте. Освен това работодателите по-бавно вземат решения.

Приоритет остават само спешните назначения, които покриват критични зони в компаниите. Част от назначенията се отлагат за по-късен период.

Най-търсени през юли по данни на Horizons бяха програмистите, включително C++ и програмистите на микроконтролери, инженерите и мениджърите в производството на електроника, медицинските представители, служителите и мениджърите в кол центрове, търговците на телекомуникационни услуги и решения.

„През юли най-актуални бяха специалистите, владеещи C++, инженери телекомуникации NOC и VoIP електроинженери, мениджъри и експерти „Бизнес развитие” в сектора ютилитис, петрол и газ, посочи Радостина Георгиева, консултант „Постоянни назначения” в „Менпауър България“.

Тя допълни, че през летния сезон засилено се търсят и специалисти за изнесено обслужване на клиенти в различни сфери. Търсещите сезонна работа се увеличават, но кандидатите да си намерят постоянна работа намаляват.

„През юли най-търсени бяха кадрите за различни производства, следвани от секторите "Търговия и продажби", "Инженеринг", "ИТ и Телекомуникации" и сектора на услугите, съобщи Деян Султов, управляващ съдружник в www.buljobs.bg и mycv.bg. Той не отчита чувствителна промяна в търсенето на кадри за дългосрочна заетост през юли в сравнение с предходния месец.

Секторът на хотелиерството, който три последователни месеца беше водещ, сега дори не попада в топ 5. Запазва се тендецията за по-активно търсене на кадри за сектора „Банки и финанси”, има и засилено търсене за сферата на образованието и науката, допълва Султов.

Търсещите работа намаляват в активния отпускарски сезон, отчетоха и от Jobtiger. Това обаче не засяга обявените свободни работни места за специалисти по информационни технологии, компютърна техника и софтуер.

Наблюдава се известен спад в търсенето на служители за секторите продажби и обслужване на клиенти, търговия на едро и дребно, внос и износ, а също така и за административните и обслужващи дейности. Въпреки това именно в тези бизнес направления най-активно се търсят и наемат нови хора.

От Synectica съобщават, че има свободни работни места за експерти в сектора на строителството. От там допълват, че се търсят и търговски представители за строителни материали, мениджъри в минната индустрия, ERP консултанти (експерти по планиране на ресурсите на предприятието), мениджъри човешки ресурси, счетоводители, специалисти по безопасни условия на труд, медицински представители, офис мениджъри, търговски директори във финансовата сфера, специалисти по интернет маркетинг и реклама.

Динамиката в ИТ сектора

От компанията, фокусирана върху подбор на персонал в ИТ сектора Bulwork съобщават, че въпреки летния период и сравнително намалялото търсене на работа от страна на кандидатите, ИТ компаниите продължават да откриват нови свободни места в екипите си. Фирмите търсят активно програмисти, софтуерни тестери, системни администратори, съпорт специалисти, ръководен персонал. Продължава и подборът на младши програмисти за стажантските програми, които компаниите обявиха в началото на лятото.

Динамиката, с която компаниите набират ИТ персонал, се запази и през юли, отчитат още от Bulwork. Увеличиха се позициите за хора с ръководен опит - ръководители на екипи, проектни мениджъри, мениджъри на ИТ отдели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още