IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимъти Гайтнър: САЩ все пак може и да не избегнат понижаване на рейтинга

Битката за тавана на държавния дълг и опасността от неплатежоспособност са подкопали доверието в икономиката на страната

20:35 | 02.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според Гайтнер&nbsp;Опасността САЩ да се върнат към рецесията е малка<em>.&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Гайтнер Опасността САЩ да се върнат към рецесията е малка. Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър отбеляза днес, че не е сигурен дали споразумението за повишаване на тавана на държавния дълг на страната, което бе постигнато след ожесточени дебати и предстои да бъде гласувано днес в Сената, ще бъде достатъчно, за да се избегне понижаване на рейтинга на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Опасността САЩ да се върнат към рецесията е малка, но битката за тавана на държавния дълг и опасността от неплатежоспособност са подкопали доверието в икономиката на страната, отбеляза министърът в интервю за телевизия ABC, излъчено днес.

"Не мисля, че рискът сега е особено голям," каза Гайтнър по темата за нова рецесия. Според него рейтинговите агенции ще следят внимателно дали политиците във Вашингтон имат волята да овладеят дефицита.

Планът, който Камарата на представителите прие снощи, а Сенатът трябва да гласува по-късно днес, предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с 2,1 до 2,4 трлн. долара на три етапа - първо с 400 млрд. долара, после с 500 млрд. долара и накрая с между 1,2 трлн. и 1,5 трлн. долара. 

Третият етап обаче ще бъде възможен, само ако бъдат направени допълнителни съкращения на държавните разходи. Постигнатият компромис предвижда бюджетните разходи да бъдат съкратени с между 2,1 и 2,4 трлн. долара за 10 години.

Рейтинговите агенции все още анализират споразумението, а Standard and Poor's съобщи, че намаляването на дефицита с 4 трлн. долара за 10 години вероятно ще й позволи да потвърди сегашния рейтинг на САЩ, който е на най-високата степен ААА.

Приетото споразумение предвижда съкращения от 2,4 трлн. долара и мнозина анализатори твърдят, че все пак има голяма вероятност агенцията да понижи рейтинга на САЩ до степен АА, допълва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Самото гласуване е фарс , който поставя точната диагноза .Ама как ще намаляваме вдовишките пенсии и прочие...В случая ще имаме фалит при рейтинг ААА .Това е защото цялата система е сбъркана. Повишаването на дълга се отчита положително ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Колко си заблуден ако знаеш само. То ако беше така да си напечатат 14, 5 милярда и да ги дадът на другите, няма толкова прости други хора, това че китайците имат много американски дълг не означава, че са ***. Не се изказвай тука все едно си американец с коефициент на интелигентност 40.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
meto76
преди 12 години
Как ще фалира като са единствената държава в света, която има привилегията да има дълг в собствената си валута.Да разбирам да дължаха 14 трилиона юана, а те дължат толкова долари, които винаги могат да напечатат и да се издължат на баламурниците.САЩ са последната държава в света, която може да фалира и затова имат рейтинг ААА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
цирк, трябва първо да фалира пък тогава да резнат рейтинга .....ами защо не го резнат поради страх и опасения от фалит?на колко европейски държави им го резнаха само заради опасения и страхове от фалит?изобщо някой вярва ли им на рейтинговите агенций?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
Агенция Фитч съобщи, че САЩ са успели да избегнат понижаване на рейтинга02 август 2011 | 22:04 | Агенция "Фокус"Начало / Северна АмерикаНю Йорк. Международната рейтингова агенция Фитч отбелязва, че след очакваното приемане от Конгреса на законопроекта за повишаване тавана на държавния дълг, САЩ са успели да избегнат понижаването на рейтинга им ААА в краткосрочна перспектива, но в по-далечно бъдеще той ще зависи от нивото на държавния дълг на страната.Фитч констатира, че благодарение на постигнатия компромис вероятността от дефолт е намаляла, но на правителството все още му предстоят нелеки стъпки по повишаване на данъците и намаляване на разходите под формата на слаби темпове на ръст на икономиката, ако иска да намали дефицита в бюджета и държавния дълг до приемливо ниво в средносрочна перспектива.Рейтинговата агенция по-рано заплаши да понижи рейтинга на Съединените щати, ако страната обяви технически фалит, припомня РИА Новости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още