IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимъти Гайтнър иска да си ходи?

Финансовият министър на САЩ е изразил желание пред представители на Белия дом да прекъсне политическата си дейност за известно време

09:21 | 04.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският финансов министър Тимът Гайтнър може и да напусне поста си, след като президентът Барак Обама постигне сделката за вдигането на тавана на американския дълг, пише Bloomberg.

Гайтнър отдавна настоява таванът на дълга да бъде вдигнат, а едва сега, след дълги спорове, републиканците индикираха, че може и да приемат „малка сделка” за дълга на САЩ, както сенатор Джон Корин заяви вчера в интервю за  “Fox News Sunday”.

Сенаторът припомни, че републиканците настояват да се намалят бюджетните разходи „колкото е възможно”.

Тимъти Гайтнър е изразил желание пред представители на Белия дом да прекъсне политическата си дейност за известно време. Преди да стане финансов министър, той председателстваше Федералния резерв на Ню Йорк.
Според Bloomberg ако Гайтнър напусне екипа на Обама републиканците ще имат сериозен шанс да спечелят изборите през 2012 г.

Американският президент вече се сбогува с трима от икономическите си съветници – Остан Голсби, Кристина Ромер и Питър Оршаг.

Спекулации за евентуалната оставка на Тимъти Гайтнър се водят още от края на юни. Той отрече слуховете като заяви, че смята да остане на поста си „в обозримото бъдеще”.

В медиите вече се спрягат имената на наследниците на Гайтнър: „обичайните заподозрени” републиканци Роджър Олтман, Джийн Спърлинг, Джанет Йелън. Като евентуален кандидат се спомена и Джейми Димън, главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase. Той нееднократно е заявявал, че не се вълнува от държавна работа, но може и да приеме, ако Обама лично го помоли, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още