IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговите кризи ще се отразят негативно и на България

Очакват ни или по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или допълнително затягане във финансовия сектор

12:00 | 06.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Дълговите кризи в САЩ и на Стария континент ще се отразят негативно и на българската икономика, заяви поред БНР икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по повод новината за понижението на кредитния рейтинг на САЩ.

"Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, оттам и за финансирането, за компаниите и за потреблението", твърди Стефанов.

"Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува в Европа, покрай Гърция, със САЩ вече много сериозна икономика и неизвестността какво ще се случи, вече може да доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението, инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват", заяви още Стефанов.

Икономистът Лъчезар Богданов от неправителствената организация Industry Watch коментира, че българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари. "Със сигурност това, което може да ни чака, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, тоест по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане допълнително във финансовия сектор.

Една нова рецесия би означавала ново свиване на кредитирането, вдигане на лихвите, или за съжаление комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да е относително здрав и незасегнат от тези дългови кризи, косвено чрез евентуално свиване или стагниране на икономиката в Еврозоната и в САЩ, безспорно ще понесе негативен ефект", подчертава Богданов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
pecan
преди 12 години
грешката е че сме икономика на потреблението не на производството на бюрокрацията и корупцията не на частната инициатива на длъжника не на кредитора.нещата са объркани тотално и за съжаление не само тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Г-н Стефанов вие да не би да мислите че сме си губили времето в училище. Това е ясно много-много одавна. И това е естествено. САЩ имат печатница и си печатат ние какво имаме. Хотели, дискотеки, чалгаджийки с тунинговани цици и въздух между ушите и футболистчета, които се впечатляват от тях. вместо да застроявате Родопите, Рила, пирин и черноморието постройте фобрики и разработете селското стопанство. Шивачките, таксиметраджиите, Чалгадоиите не ПРОИЗВЕЖДАТ нищо. Цялата икономика е създадена - аз на тебе ти на мене да преебем бай Иван щото той БАЧКА и произвежда нещо нещо. Германия, Франция те произвеждат ПРОДУКТИ с висака добавена стайност а ние произвеждаме свещи за погребения. Имахме домати но явно не са по стандарт и не се плащат и фермерите ги хвърлиха на асвалта. мляго с бактерия буллгарикус тиквикус и това нямаме ДАНОН се произвежда от сухо мляко и от мляко ВНОС, защото в българия няма МЛЯКО. И надеждата е в Япония да ни пази имиджа на млякото и закваските, не народ а ТИКВИ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още