IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ загубиха ТОП рейтинга си

За първи път Вашингтон губи най-високата степен на кредитния си рейтинг ААА, след като агенция Standard & Poor`s го понижи до AA+

08:54 | 06.08.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вашингтон губи за първи път ТОП рейтинга си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вашингтон губи за първи път ТОП рейтинга си. Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor`s понижи кредитния рейтинг на САЩ от AAA до AA+, а решението е взето заради опасенията от нарастването на бюджетния дефицит, предаде Ройтерс.

По този начин държавните ценни книжа на САЩ отстъпват пред облигациите на страни като Великобритания, Германия, Франция или Канада, които имат рейтинг ААА.

Аналитиците от агенцията предупредиха, че прогнозите за бъдещия рейтинг на САЩ не са благоприятни и следващата година-година и половина е възможно ново понижаване на рейтинга.

В същото време американското финансово министерство контрира, че решението за понижаването на рейтинга е взето след допусната от агенцията грешка в сметките с 2 трлн. долара.

"Фактът, че решението е взето с допусната грешка за 2 трлн. долара говори сам за себе си", реагира министерството. Смята се, че служителите на агенцията са объркали сметките при съпоставянето на външния дълг с брутния вътрешен продукт на страната. 

Чиновниците посочили на агенцията допусната грешка, но засега ответна реакция няма. В правителствените среди се говори, че агенцията вече е изтрила въпросния пасаж от доклада си, но самата грешка кара анализаторите да се съмняват в достоверността на оценката.

„Намаляването отразява нашето мнение, че планът за бюджетна консолидация, който Конгресът и правителството приеха наскоро, няма да е достатъчен, за да се стабилизира в средносрочен план динамиката в държавните дългове“, пише в оценката на агенцията. Освен това било съмнително дали демократите и републиканците ще успеят да се обединят около допълнителните мерки за затягане на коланите.

В средата на юли S&P обяви, че ще прегледа оценката си за щатските държавни ценни книжа и тя ще зависи от изхода на дълговата криза. Агенцията тогава критикува дефицит от 4 трлн. долара. Продължилата седмици наред криза за дълговете на САЩ бе приключена във вторник, а компромисът предвижда спестяване само на малко повече от 2 трлн. долара.   

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Преди няколко дни самият финансов министър Tимъти Гайтнър отбеляза, че не е сигурен дали споразумението за повишаване на тавана на държавния дълг на страната ще бъде достатъчно, за да се избегне понижаване на рейтинга на САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Проблемът до колкото знам е, че за определени финансови институции е задължително част от резервите им да са активи оценени с ААА. Този ефект ще е много интересен. Някой да знае нещо по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Финансовият свят отдавна знае, че САЩ ще загубят ААА рейтинга така че не мисля че ще окаже някакво по - съществено влияние освен на село!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Крайно време, я! - Я-а-а-а колко народ може/ше/ още да изгори покрай тях. Не, че сега няма да изгори, де. Добрата новина е, че, големи пачки ще изгубят основно и главно спекуланти, докато средният гражданин - и тук, и там - отдавна е излязъл от играта. Господ не забравял, казват. Боя се, само, да не е закъснял повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
x2spark
преди 12 години
Трябва да им наложат определени правила за общото оценяване , но за да не го направят до сега явно ще ограничи възможносто за задкулисен контрол върху тах под някаква форма и така ще се ограничи възможноста за влияние върху пазарите от определени структури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
hanna
преди 12 години
След дъжд качулка! Едва ли и тя би помогнала ако ги помете и градът!? Връзват си гащите. Твърде закъсняла, но все пак смела постъпка за американска частна компания! Китайска агенция вече на два пъти се погрижи за рейтинга им. Да не забравяме, че тези рейтингови агенции са частни компании, които не могат и не поемат никаква отговорност за твърденията си. Достатъчно доказателство и урок ни беше 2008-***. Например, спомняте ли си за правителствено гарантираните агенции FNM & FRE с рейтинг ААА, какво се случи с тях и с фондовете и инвеститорите, които ги притежаваха. Дълга история ... Ще се изненадате ако погледните отчетите им за 2010, които са публично достояние. А най-интересен е фактът, че никаде, в нито една медия не стана на въпрос за едни $4,5 трл. как и откъде се появиха общо в балансите им под формата на дълг. А те сега се заяждат за някакви си $2 трлн.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
x2spark
преди 12 години
Това с кредитните агенции по схемата по която работят е напълно неефективно.Като обявяват че дават негативна перспектива пред даден реийтинг задължително трябва да има техническо време за реакция и стабилизиране,Не днес казват че поставят негативна оценка а след 2 седмици да поножат.Това да не е чорап да го закърпиш на машината.Триябва да има технически срок достатъчно дълъг след което да се преразгледат нещата.Цялата работа намирисва на геополитически игри а не на реалноотразени икономически ситуации.Може би Щатите търсят начин да си запазят валутата ефтина защото ако при тях се стабилизира ситуацията валутата им рязко и трайно ще споскъпне спрамо повечето и най-вече европейската, което ще им навреди повече от колкото временно сваляне на рейтинга им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Крайно време беше. И това ще мине, но ще има една инфарктна седмица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още