IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да се забрани определянето на рейтинги за страни, получаващи помощ

Комисията възнамерява да задължи банките да престанат автоматично да използват рейтингите на международните агенции за определяне на риска на инвестициите

18:22 | 11.07.11 г.
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние предлага да се забрани на международните рейтингови агенции да определят кредитен рейтинг на държави, които получават помощ от международни организации, съобщи AFP.

“Смятам да поискам от полското председателство на Европейския съюз да внесе въпроса в дневния ред на предстоящата среща на ЕКОФИН“, заяви Барние, визирайки срещата на министрите на икономиката и финансите на държавите членки на ЕС.

Освен това в изявление на Барние се посочва, че Европейската комисия възнамерява да задължи банките да престанат автоматично да оценяват риска на инвестициите чрез рейтингите на международните агенции.

В момента банките имат т. нар. „инвестиционни декларации“, които регламентират размера на едни или други техни активи в зависимост от нивото на международния им рейтинг.

„Мерките за намаляване на доверието (към рейтингите) ще бъдат включени в промените в Директивата за изискванията към капитала (на банките). Аз ще представя тези предложения официално но 20 юли. Ние ще повишим изискванията към банките, насочени към извършване на техни собствени оценки за рисковете вместо автоматичното доверяване на външни рейтинги“, се казва още в документа.

Барние отбелязва, че ЕК смята да предложи на Франция, която сега е председател на Г-20, да разгледа въпроса за намаляване на прекаленото доверие на международните рейтингови агенции в рамките на групата.

„През следващите няколко дни ще пиша на Франсоа Бароан, за да можем отново да разгледаме тези въпроси в контекста на Г-20, разбира се, не без помощта и на Международния валутен фонд“, твърди еврокомисарят.

Освен това ЕК разглежда и възможността да разреши на правителствата на държавите, чиито рейтинги бяха понижени, да проверяват достоверността и точността на данните, използвани от международните рейтингови агенции, добавя Барние в своето изявление.

„Обмисляме и принудително публикуване на анализа, довел до промяна на рейтинга, както и по-често провеждане на всестранен анализ“ на ситуацията в оценяваните държави, отбелязва той.

ЕК ще направи предложенията в областта на рейтингите до края на годината и за секторите на застраховането, управлението на активите и инвестиционните фондове.

Международните кредитни агенции са до голяма степен в основата на настоящата световна финансово-икономическа криза, тъй като поставяха високи и максимално високи оценки на ценни книжа на компании, които впоследствие фалираха.

Собственици на тези книжа бяха търговски банки, застрахователни институции, централни банки и пенсионни фондове в Европа.

Спасяването на банковата система от фалит наложи инвестирането на стотици милиарди евро, които дойдоха от джоба на данъкоплатците.

Въпреки това пазарът продължава да се ориентира за степента на риск на определени активи по оценката на международните рейтингови агенции, а инвеститорите продължават да използват рейтингите като една от основните оценки на риска на кредитополучателя.

ЕС се стреми да ограничи влиянието на международните рейтингови агенции върху пазара и инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още