IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P заплаши САЩ с понижаване на кредитния рейтинг

Рейтинговата агенция очаква американското правителство да постигне консенсус за тавана на дълга в последния момент

09:06 | 30.06.11 г. 1
S&P заплаши САЩ с понижаване на кредитния рейтинг

Standard & Poor's (S&P) ще свали значително кредитния рейтинг на САЩ ако страната пропусне плащанията по дълга си, които трябва да направи на 4 август 2011 г..Това каза за Ройтерс управляващият директор на рейтинговата агенция Джон Чеймбърс.

Ако Вашингтон не обслужи дълга си, дълговите книжа с матуритет 4 август ще получат автоматично рейтинг „D”, като рейтингът на всички останали дългови инструменти на страната също ще бъде свален, поясни Чеймбърс.

На 4 август американското правителство трябва да плати 30 милиарда долара по изтичащи краткосрочни дългови книжа, припомня агенцията. 

В САЩ се надига сянката на техническия фалит, след като преговорите между демократи и републиканци за вдигането на тавана на държавния дълг се провалиха. Заради липсата на консенсус започнаха да се обсъждат и други идеи и възможности като приоритизиране на плащанията по американските дългове. Ако това обаче се случи, САЩ ще трябва да съкратят бюджетните разходи с 40%, предупреди финансовият министър Тимъти Гайтнър.

S&P не е първата рейтингова агенция, която заплашва да свали кредитния рейтинг на Страната на неограничените възможности. В началото на юни Moody's предупреди, че Щатите ще изгубят рейтинга си „ААА”, ако не се стигне до политически консенсус за тавана на дълга.

Все пак Джон Чеймбърс коментира, че фалит на САЩ е малко вероятен, а решение за тавана на дълга вероятно ще се вземе в последния момент. S&P по-скоро не вижда начин правителството да се справи с растящия бюджетен дефицит и да го свие в следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
е айде де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още