IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за вдигането на тавана на американския дълг се провалиха

Републиканци и демократи спорят за данъчната политика в Щатите

15:34 | 24.06.11 г.
Преговорите за вдигането на тавана на американския дълг се провалиха

Преговорите за вдигането на тавана на американския дълг се провалиха, след като републиканците напуснаха „огневата линия“, пише АФП. Това разпали опасенията, че Конгресът на САЩ няма да успее да вдигне тавана за взимането на заеми до 2 август 2011 г. и страната ще обяви технически фалит.

Републиканците, които през ноември миналата година съставиха мнозинство в Камарата на представителите, ще подкрепят вдигането на тавана на държавния дълг само при условие, че се приеме рязко свиване на дефицита. Бюджетната дупка на Страната на неограничените възможности се очаква да достигне 1,6 трилиона долара тази година.

Лидерът на републиканците в Камарата Ерик Кантор напусна преговорите, след като вицепрезидентът Джо Байдън настоя, че в сделката се включи и повишение на данъците. „Смятам, че е време президентът да говори ясно по въпроса с данъците“, коментира Кантор, като допълни, че преговорите за тавана на дълга няма да продължат преди да се изясни въпросът за данъчната политика.

Джо Байдън коментира, че явно е ред на самия Барак Обама да се включи в разговорите, за да се стигне до споразумение за държавния дълг.

Американското правителство достигна лимита си за взимане на заеми на 16 май 2011 г. Още тогава Белият дом предупреди за тежките последствия за икономиката, ако таванът от 14,29 трилиона долара на американския дълг не бъде вдигнат.

Агенциите за кредитен рейтинг една по една предупредиха, че е възможно да се стигне до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още