IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Последствията ще са „катастрофални“, ако таванът на дълга не бъде повишен

До президентските избори през ноември 2012 г. Вашингтон се нуждае от допълнителни 2 трлн. долара

12:41 | 20.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
САЩ: Последствията ще са „катастрофални“, ако таванът на дълга не бъде повишен

"Пред страната няма друга алтернатива, освен Конгресът да повиши тавана на допустимия федерален дълг. Ако това не бъде направено, „последствията ще бъдат катастрофални“, заяви заместник-финансовият министър на САЩ Нийл Уолин, цитиран от CNBC.

Уолин все пак посочва, че е оптимист за постигането на сделка в Щатския конгрес. „Изпадали сме в подобна ситуация и преди и винаги сме намирали решение“.|

Щатското правителство достигна кредитния си лимит на 17 май. Оттогава финансовото министерство успява да жонглира с наличните средства. Замразено е издаването на нови облигации от федералното и щатското правителство, замразени са новите инвестиции във федералните пенсионни фондове, както и заемането на средства от тези фондове – мерки, които ще помогнат на правителството да избегне технически фалит до 2 август – крайния срок за увеличаване на дълговия таван, определен от финансовото министерство.

Щатското финансово министерство не е поставяло пред Конгреса искане за конкретно увеличение на дълговия лимит, но според анализатори до президентските избори през ноември 2012 г. Вашингтон се нуждае от допълнителни 2 трлн. долара.

Запитан, дали битката в Конгреса за повишаване на дълговия лимит отклонява вниманието от усилията за прилагане на реформата в щатската финансова система – гласувания миналата година закон Дод-Франк - Уолин уверява, че той и колегите му успяват да се фокусират и върху двата проблема едновременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Добре де, не мога да разбера едно - винаги ли има кой да им даде пари в дълг. Ако се окаже, че никой не им купи книжата (или както там се казват техните хартийки), те пак няма да имат така нужния им капитал, ако ще да увеличат дълговия си таван до марс и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Учудващо е как заради една ненужна държавна финансова грешка (която може успешно да се отстрани) държавата отива към фалит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Пенчев
преди 12 години
Точно така,другарю Отгората!Само така до пълната победа на социализЪма!Ура,другари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
otgorata
преди 12 години
Могат да продължават още 2-3 или 5 години с тези воини в целия свят и срещу целия свят; с този милитаризъм дето ги тресе вече половин век и повече, както и да продължат с още по- ниски данъци за богатите и с още по-високи данъци за бедните...Могат да дават по милиард и на протежетата си от Египет и от Тунис всеки месеце ако искат ...Нищо не им пречи и едва ли датата 2 август ще гис пре по този наклонен безумен път поне до пълния крах на САЩ...Но ние им казваме само едно - На добър път! И да живее общо-взето политиката на Дойче банк. И дано в бъдеще ЕЦБ се вглежда и вслушва повече в Дойче банк, а не във ФЕД-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още