IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независима агенция: Рейтингът на САЩ трябва да е „С“

Weiss Ratings базира оценката си изцяло на финансова статистика и не взима под внимание фактори като политическата стабилност

10:59 | 03.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Независима агенция: Рейтингът на САЩ трябва да е „С“

Нарастват опасенията за съдбата на „ААА“ рейтинга на САЩ. Докато неотдавна Standard and Poor's понижи прогнозата си по щатския дълг до негативна от стабилна, посочвайки, че рейтингът на САЩ може да бъде понижен през следващите две години, една независима рейтингова агенция присъди на САЩ рейтинг „С“, пише CNBC.

„Нашият “С“ рейтинг се равнява на „BBB” по скалата на S&P, Moody's и Fitch. Този рейтинг е с две степени над „junk” рейтинга и една степен под еквивалента на „А“”, казва Мартин Уейс, президент на Weiss Ratings.

Уейс допълва, че докато подобен рейтинг изглежда слаб, ситуацията около щатския дълг все още не е опасна и не би предизвикала паника. Той се аргументира с все още високото търсене на щатски ДЦК.

Присъденият рейтинг рефлектира огромната дългова тежест върху бюджета на САЩ, ниското ниво на глобални резерви и волатилността на американската икономика, казва той.

Щатският правителствен дълг бързо приближава кредитния лимит от 14,3 трлн. долара, с което съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) ще достигне 100%. Понижаването на рейтинга на щатските облигации – едни от най-популярните активи може да доведе до правителствен фалит.

По кредитен рейтинг САЩ са класирани на 33-то място сред 47 страни, посочва Уейс. Франция и Япония също имат рейтинг „С“, докато „А“ е присъден единствено на Китай и Тайланд.

Weiss Ratings базира рейтингите си изцяло на финансова статистика и не взима под внимание фактори като политическата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Тук писах преди седмици, че скоро Федералният резерв ще купува евро, юани, рупии, рубли и йени за да ги обменя срещу долари, с които да се финансира, щото никой от кредиторите на САЩ вече няма да иска да купува директно щатски облигации в долари. Така целият валутен и лихвен риск ще си е за Феда, а не както досега за тези, които купуват долари за да финансират САЩ. И покриват емисията на книжни пари и търговския дефицит на САЩ с валута...Егати времената настават;;;;голяма смешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
valk
преди 12 години
Така е аз се образовам от handelsblatt.de
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
neduded
преди 12 години
Ей, тази новината я четох в WSJ! Преди пет дена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още