IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко вероятен е фалитът на САЩ?

Към днешна дата САЩ заема около 40 цента за всеки долар, който харчи

13:29 | 14.01.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Колко вероятен е фалитът на САЩ?

Ако САЩ не подредят финансите си, „ще трябва да се оправяме със ситуация, подобна на тази в Европа и вероятно дори още по-лоша“, казва републиканецът Пол Райън, председател на бюджетната комисия към щатския Конгрес. До този момент това е най-недвусмисленото предупреждение, пише Financial Times.

Последствията от бездействието около проблема с нарастващото дългово бреме на страната ще бъдат тежки, казва той. „Ще имаме бунтове по улиците, ще имаме фалити, ще имаме всичките тези грозни проблеми“, допълва Райън, правейки алюзия с „младежите в Париж, които палят коли с коктейли Молотов, защото пенсионната възраст във Франция ще бъде повишена от 60 на 62 години“.

Към днешна дата САЩ заема около 40 цента за всеки долар, който харчи. Съкращаването на бюджетния дефицит е отдавна деклариран от Райън приоритет – изгряваща звезда на републиканската партия. През последните месеци обаче призивите за подобни действия станаха все по-многобройни и предизвикаха дебат за фискалната и бюджетна политика на САЩ, който според много анализатори ще е най-оспорваният от десетилетия.

Рисковете са големи. Ако правителството реши да съкрати бюджетните разходи твърде бързо и твърде решително, това може да застраши икономическото възстановяване. Но ако политическите кръгове не постигнат някакво споразумение за възстановяване на щатските дефицити до контролируеми нива, заплахата потенциално е дори още по-голяма – дългова криза в най-голямата икономика на планетата.

„Това е лош период за икономиката, така че не мисля, че бихте искали сериозно понижаване на дефицита. Въпреки това играем опасна игра и в даден момент ще започнем да плащаме цена за фискалната си безотговорност“, казва Етан Харис от Bank of America Merrill Lynch.

Опасенията се крият в това, че ако не бъдат взети мерки, инвеститорите може да накажат САЩ за фискалната разточителност. Това ще повиши цената на кредитирането за бизнеса и потребителите, ще принуди администрацията да предприеме крайни мерки за съкращаване на разходите и ще предизвика социално недоволство. Не само че първокласният кредитен рейтинг на САЩ „ААА“ ще бъде застрашен, но според някои анализатори подобно развитие ще има последствия за американската външна политика и отбранителна способност.

Майк Мулен, председател на обединените щабове на американската армия предупреди, че ескалиращите дългови нива могат да ограничат способността на САЩ да финансира отбраната си, което по думите му е „най-сериозната заплаха за националната сигурност“.

Досега капиталовите пазари не са реагирали на мрачната дългосрочна прогноза за дълговите нива на САЩ. Тази седмица доходността по 10-годишните щатски облигации остана значително под 3,4%, близо до исторически ниски нива.

„Нещата все още не са спешни, но в даден момент ще станат спешни“, казва Филип Суагел, главен икономически съветник на администрацията на Джордж Буш - младши. „Определено пазарите не смятат, че сме Аржентина, но все пак трябва да им изпратим някакъв сигнал, да ги уверим, че ще се справим с тези проблеми“.

Междувременно наближаването на пролетта ще принуди републиканците и демократите да се опитат да постигнат споразумение за фискалната политика. Според щатското финансово министерство някъде между 31 март и 16 май щатският дълг ще достигне определения от Конгреса таван от близо 14,3 трлн. долара. Ако Белият дом не успее да постигне споразумение за повишаване на този праг, правителството ще трябва да спре да функционира и да плаща международните си задължения, потенциално предизвиквайки дълговата криза, перспективата за която изглежда толкова далечна.

Според доклад на фискалната комисия към американския Конгрес, публикуван миналия месец, през 2025 г. приходите от данъци ще са достатъчни единствено за покриване на лихвите по щатския дълг, които се очаква да нараснат от сегашните 200 млрд. долара до над 1 трлн. долара, както и за изплащането на социалните помощи и пенсии. Всяка друга дейност на американското правителство ще се финансира чрез нови кредити, се казва в доклада.

Според доклада до 2035 г. увеличаващият се дълг може да понижи брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ на глава от населението с 15%. Това би означавало рязък спад на жизнения стандарт в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Интересен поглед - от известно време се интересувам от Люксембург.Подлиния е уточнено, че цитираните данни в wiki за Люксембург са спорни - какво значи това може да се гадае, но не можем да ги приемаме за чиста монета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Ако се запази Грешката на Джон Лоу в държавното финансово управление на САЩ фалитът е неизбежен. (Същият ще се преодолее чрез хиперинфлация.)Ако се прекрати Грешката на Джон Лоу в начина на държавното финансово управление на САЩ, то кризата ще се премахне.[Държавната финансова Грешка на Джон Лоу е, че при условия с ползване на "Незлатни пари" се управлява по начин от време със "Златни пари".Запазването на стария (от времето със "Златни пари") начин на държавно финансово управление при нови условия с "Незлатни пари" развива икономически, социални и други диспропорции и винаги води до криза.]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
2012 ще разберем :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Alexander_Gavrailov
преди 13 години
Не забравяй, че Люксембург е основен банков център.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
capitalinvestments
преди 13 години
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt | Тук се вижда че "external debt" на Люксембург е повече от 4000% от БВП.Колкото за "public debt" да прав си той е 14% от БВП, но аз говорих за външния дълг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Alexander_Gavrailov
преди 13 години
За Люксенбург, чийто дълг бил стигнал 3700% ... провери в интернет преди да правиш такива изказвания. Люксенбург е една от страните в Европа с най-нисък дълг, около 16% от БВП, по памет говоря.За кой финансира САЩ ... отново по памет мога да ти кажа че 3/4 от парите идват от САЩ и 1/4 от облигациите се държат от други държаве, сред които най-много от Китай и Япония, благодарение на своите големи търговски излишъци с американците. За това и напоследък Китай си позволява да си играе номера със САЩ и да предприема наказателни акции като внезапно продаване на голям брой американски облигации. Това разбира се не се харесва на САЩ.Дали САЩ може да фалира ... всичко е възможно, но това няма да е в близкото бъдеще. Ако си стигне до такова нещо, горко на всички ни в Европа също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Lubo4
преди 13 години
Правителството в Вашингтон има отделен малък бюджет.За него става дума не за САЩ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Lubo4
преди 13 години
USA or the government in Washington?USA can not go broke!But the bureaucrats in the government in Washington can go broke if the congress does not raise the ""cealing"" of their expenditures!The budget of the USA government is miniscule,The Congress of the USA will most probabely vote to cover tthe deficit.It has done it before!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Имам усещането, че на capitalinvestments не му се ще това да е истина и търси точка на конфликт, но за да му отговоря ще си загубя толкова безценно време, което аз съм си го спестил докато той не си е напрвил преди труда да го разбере сам, сега жела е да му го сдъвкам наготово, а после да седне и да спори с мен..... По -добре да се потруди и поблъска малко и сам ще разбере за коя Пена иде реч...... Наслука, capitalinvestments !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
1914
преди 13 години
държавите дължат една на друга. обвързани са взаимно и затова са тези проценти. а за повече информация може да погледнеш в тези статии на инвестораКои са най-задлъжнелите страни в света?http://***.investor.bg/news/article/109014/91.htmlКой кредитира САЩ?*http://***.investor.bg/news/article/107909/91.htmlпоздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още