IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Федералният резерв да фалира?

Според анализатори Фед е застрашен от загуби за около 2,3 трлн. долара

08:28 | 12.01.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Може ли Федералният резерв да фалира?

Пътешествието на щатския Федерален резерв (Фед) към външните предели на познатата монетарна политика подхрани опасенията за това колко трудно може да се окаже изтеглянето на стимулите за трилиони долари от банковата система, когато моментът за това назрее, пише в анализ на Ройтерс.

Въпреки че този ден изглежда далечен, някои икономисти и пазарни анализатори дори се питат немислимото - може ли Фед, най-мощната централна банка в света, да фалира? Почти по дефиниция отговорът е не.

Като регулатор на валутната политика, централната банка на практика може да печата колкото пари пожелае. Всъщност банката направи точно това, когато, за да понижи цената на кредитирането и да стимулира икономиката, закупи щатски облигации и обезпечени с ипотеки активи за около 2 трлн. долара.

Нетрадиционните мерки на Фед помогнаха на институцията да генерира рекордни печалби през 2010 г., в резултат на което централната банка е отделила за държавната хазна 78,4 млрд. долара.

Въпреки това раздутите баланси на банката я правят необичайно уязвима към вероятни кредитни загуби, а това може да стане причина за неприятности в светлината на все по честите политически посегателства върху независимостта на институцията.

На въпрос за вероятността от евентуални загуби председателят на Фед Бен Бернанке окачестви тези рискове като минимални.

Ако задълженията в баланса на Фед надхвърлят активите, това ще се случи само поради повишаващите се лихвени проценти в контекста на една нарастваща с бързи темпове икономика, казва той.

„При сценарий, при който краткосрочните лихвени проценти се покачат изключително бързо, възможно е да настъпи момент, при който да не внасяме средства за финансовото министерство за няколко години. Това според мен е най-лошият сценарий“, казва Бернанке.

Обикновено Фед внася излишъците от натрупаните печалби при своите операции във федералната хазна.

Новите политики на Фед, както и вероятността от кредитни загуби, повишават риска щатското финансово министерство да бъде принудено да „рекапитализира“ Фед. Това означава на щатската централна банка да бъде оказана финансова помощ.

Това би била странна размяна на ролите, като се вземат под внимание усилията на Фед за разхлабване на монетарната политика чрез изкупуване на щатски правителствен дълг. Подобно развитие би предизвикало и политическа буря сред американските законодатели, много от които са на мнение, че до този момент Фед прекалено често е излагал на риск парите на данъкоплатците.

Според Варадарджан Чари, професор по икономика в Университета в Минесота, в даден момент, при отмяна на мерките за разхлабване на валутната политика, поне на хартия Фед наистина може да фалира.

„Най-очевидната стратегия е, когато инфлацията започне да набира скорост, да започнете да продавате активи, вместо да ги купувате“, казва той. Поради това в счетоводен смисъл на Фед ще се наложи да преглътне значителни загуби.

За момента Фед държи щатски облигации за малко над 1 трлн. долара, посочва Чари. „Ако инфлацията се ускори само с няколко процентни пункта, това ще понижи цената на тези активи с около 10% и ще причини загуба на Фед от 100 млрд. долара“.

„Аз съм сигурен обаче, че, макар подобно развитие да би имало политически последствия, в икономически план то не би имало значение. Способността на Фед да печата пари означава, че неплатежоспособността не означава за тях абсолютно нищо“, казва Чари.

През ноември Фед взе решение до юни тази година да закупи дългосрочни щатски облигации за 600 млрд. долара в допълнение към облигациите и обезпечените с ипотеки активи за 1,7 трлн. долара, които банката вече е придобила в отговор на финансовата криза.

„Най-голям риск крият загуби по дългосрочния дълг, в случай че инфлацията се ускори“, казва Алън Мелтзер, професор по икономика в университета Карнеги Мелън в Питсбърг.

Според анализатори за момента Фед е застрашен от загуби за около 2,3 трлн. долара.

Фед е уязвим и от загуби от така наречените Maiden Lane активи, придобити от централната банката като част от условията за поглъщане на изпадналата в несъстоятелност Bear Stearns от J.P. Morgan Chase, както и при спасяването на изправената пред фалит застрахователна компания AIG. Все пак активите Maiden Lane възлизат на едва 66 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
aristotel
преди 13 години
Прекарахме византийската империя, после Отоманската империя, след това руската империя, след нея ТРЕТИЯ райх и впоследствие разбихме и СЪВЕТИТЕ сега е ред на ЕВРОПА. БРЮКСЕЛ тинтири-минтири тея незнаят че от ВИТОША по висако нема и от ИСКАРО по-дибоко НЕМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
ivaylo1
преди 13 години
Докато работят печатниците на ФЕД на пълна мощност и Америка е въоръжена до зъби няма как ФЕД да фалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
абитуриент
преди 13 години
ddddd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
interest-free
преди 13 години
Да, но не, ще каже един бивш наш журналист - политолог! То това частно сдружение ФЕД, отдавна е изпуснало края на печатарницата на зелени хартийки, и ако трябва да сме реалисти, Китай скоро ще почне изкупуването на САЩ от към западните и граници..... шегичка разбира се, но като нищо САЩ може да приключи с фалит, но кога ще се случи само времето ще покаже! А колко до нас..... та ние си разбихме сеслкото стопанство и леката промишленост, колкото и да бяха със по стари технологии, но бяха работещи, може би трябваше само постепенно да ги обновим и да си доразвием туризъма и енергетиката и за България това е едно напълно достатачно перо, за да трупа БВП, а сега стана така ,че бяхме евтини на житото а сега ще сме скъпи на триците......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Damodaran
преди 13 години
FED не може да фалира! А света може ли да фалира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
Нямаме държавност. Това, с което разполагаме като потенциал за управление в момента ни движи държавата. Ако сте доволни, трайкайте си. Но фактите показват, че сме последни по стандарт на живот в Европа, най-мизерни, най-мръсни, най-крадливи, най-***. София не прилича на столица, това е застроено място от различни сгради без смислен устройствен план, с издадени разрешителни срещу рушвет. Няма улици, има кратери. В половината град няма канализация. В някои части няма топла вода. Това столица ли е? Ако погледнем към провинцията, някои места нямат ток. Може още много да се говори ... Спасение ще е, ако ни окупират едни немци и ни въведът строг ред и дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 13 години
Хайде бе... и защо трябва да позволяваме комуто и да било да ни се меси във вътрешната политика? Коя друга страна допуска такова нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
amanotumnici
преди 13 години
FED няма как да фалира ... даже като се замисля, това е единствената институция в света, която не може да фалира.Относно управлението на страната, бих предпочел да станем сателит на Германия или Франция. Иска ми се на Швейцария кантон, но ще ни се изсмеят. А германците или французите може да ни вземат, нали ни идват на гости на морето. Каква е ползата ли ... много са, а загуба никаква. Най-малко ще очистим с един изстрел всички политици, грабители, измамници, контрабандисти, накротрафиканти итн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
ivo0101
преди 13 години
Че неможе неможе. Но определено може да бъде закрит при нарастване на гражданското недоволство в истерия.Историята ни показва, че това се е случвало на няколко пъти с Централни Банки в САЩ и по света. Ако това се случи, мисля че всички трябва да се почерпим по едно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
h17
преди 13 години
Малка И бедна страна да бъде независима? Ха, ха, ха, ха, ха!! Всъщност сещам се: Северна Корея :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още