IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще избегне ли Федералният резерв надигащата се политическа буря?

Решението на централната банка на САЩ да изкупи ДЦК за 600 млрд. долара предизвика остри критики и от страна на местни политици

08:24 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще избегне ли Федералният резерв надигащата се политическа буря?

Федералният резерв върна вниманието на целия финансов свят върху себе си, след като обяви в началото на ноември, че ще прибегне до нови, още по-радикални мерки, за насърчаване на растежа на американската икономика.

Тогава централната банка на САЩ реши да изкупи в рамките на осемте месеца до юни 2011 американски държавни облигации за 600 млрд. долара, с което да увеличи паричното предлагане.

Това доведе до силни международни критики, защото мнозина видяха във втората финансова инжекция на Федералния резерв от началото на кризата средство за намаляване на курса на долара, което може да предизвика ускоряване на инфлацията в страната.

Много политически лидери от развиващите се страни на свой ред изразиха опасения, че увеличаването на паричното предлагане в САЩ ще доведе до нахлуването на още спекулативен капитал в развиващите се страни, който може да оскъпи валутите им и да дестабилизира бързорастящите им икономики.

Решението на централната банка да изкупува ДЦК обаче бе разкритикувано силно и от Републиканската партия, както и от редица американски икономисти. Според анализатори досега Федералният резерв не е бил толкова силно критикуван от родни политици за това, че води твърде либерална парична политика, пише MarketWatch.

Разгорещените дебати за това дали действията на Федералния резерв са рисковани за икономиката накараха председателя на централната банка Бен Бернанке да участва в рядка телевизионна изява. В нея той предупреди, че икономиката на САЩ е все още на ръба на рецесията, а безработицата вероятно няма да се върне на желаните нива за още четири до пет години.

По този начин той защити паричната политика, като изрази увереност, че Федералният резерв ще може да овладее инфлацията, в случай че цените тръгнат бързо нагоре. Според някои критици Федералният резерв трябва да съкрати пълния размер на своите планове за закупуване на ДЦК за 600 млрд. долара.

Централната банка е критикувана не само за това, че води твърде либерална парична политика, но имаше и политици, които пък намериха за прекалено ограничен размера на програмата за изкупуване на ДЦК.

Въпреки че от стартирането й е минал само месец, вече се водят разгорещени дебати и за това дали тя в действителност работи.

На фона на всички противоречиви очаквания и изказвания Федералният резерв на САЩ вероятно няма да промени паричната си политика през този месец. Възможно е изявлението на централната банка да бъде с по-малко оптимистичен тон, отколкото преди месец.

Основният лихвен процент в САЩ ще остане в интервала между 0% и 0,25%, до който се понижи в края на 2008 г. По-силните от очакваното потребителски разходи, подчертани от доброто начало на сезона на празничното пазаруване в САЩ са сред добрите признаци за американската икономика през последните седмици, но засега подобрението изглежда не е достатъчно, за да сложи край на радикалните мерки за рестартиране на икономиката на централната банка.

Курсът на щатския долар се движи почти без промяна срещу еврото днес след силния спад от 1,2% вчера. Към 7:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3394 долара. Доларът е поскъпнал с близо 8% срещу еврото през тази година, като от обявяването на финансовата инжекция на Фед в началото на ноември той се е повишил с над 6%. Причина за това стана втората вълна на дълговата криза в еврозоната, която завърши с отпускането на заем от 85 млрд. евро на Ирландия и доведе до спад в курса на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още